puree ziemniaczane

i

Autor: pexels

PRZEPIS

Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis jest banalnie prosty

2024-03-12 10:55

Znudziły ci się zwykłe gotowane ziemniaki? Jeśli odpowiedź jest twierdząca, przygotuj do obiadu puree ziemniaczane. To idealny dodatek, który rozpływa się w ustach i to dosłownie! Jak zrobić puree z ziemniaków? Przepis jest naprawdę prosty, a kremowe puree robi się w mgnieniu oka.

Jak zrobić dobre puree? Choć przepis jest łatwy, nie wychodzi każdemu. Ziemniaki są najpopularniejszym dodatkiem do obiadów. Obok sałatek i surówek, lądują prawie przy każdym mięsnym daniu. Od jakiegoś czasu - szczególnie w restauracjach, popularnym dodatkiem do dań nie są gniecione ziemniaki, ani te podawane w całości, ale puree ziemniaczane. Co to takiego? To pyszne, kremowe ziemniaki, które rozpływają się w ustach. Warto wiedzieć, że puree z ziemniaków zawiera błonnik, który obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pobudza trawienie. To jednak nie koniec. Puree charakteryzuje się też sporą zawartością witaminy C. Jak zrobić puree ziemniaczane? Przepis jest naprawdę prosty.

ZOBACZ TAKŻE: Niezawodny sposób na doskonale ugotowany ryż. Dzięki temu będzie puszysty i delikatny

Roksana Węgiel uderza w byłego managera i rozpływa się nad Dagmarą

Puree ziemniaczane - przepis

Jak zrobić puszyste puree ziemniaczane? Poznaj sprawdzony przepis jak z restauracji. Do zrobienia puree z ziemniaków potrzebujesz:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej klasa C)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki prawdziwego masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  • ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości
  • ugotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie do garnka dodajemy mleko i masło
  • wszystko razem ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków
  • spróbuj puree i dopraw do smaku

Puree podawać ciepłe do dań mięsnych. Smacznego!

Kuchnia polska: My podajemy potrawę, a Ty zgadujesz skąd pochodzi

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi oscypek?