Tradycje śniadaniowe we Włoszech znacząco różnią się od tych, jakie możemy spotkać w pozostałych częściach Europy. Włosi nie traktują śniadania jak najważniejszy i najbardziej obfity posiłek w ciągu dnia. To raczej niewielki, słodki i bardzo przyjemny start, dzięki któremu łatwiej podjąć codzienne obowiązki. Niektórzy mogą nawet uznać, że włoskie śniadanie bardziej przypomina deser, niż pełnowymiarowy posiłek. Włosi często spożywają go w pośpiechu, żeby zaspokoić głód przed znacznie większym lunchem, który z kolei służy jako wstęp do wieczornej uczty.
Słodkie co nieco na dobry początek dnia
Typowe włoskie śniadanie, zwane "colazione", przypomina raczej deser, bo w jego skład wchodzą słodkie wypieki i nieodzowna filiżanka kawy. Włosi najczęściej raczą się o poranku słodką bułeczką, zwaną "cornetto". Przypomina trochę francuskiego croissanta, a jej wnętrze skrywa pyszne nadzienie z owocowej marmolady, słodkiego kremu lub czekolady. Zamiast bułeczki można też sięgnąć po kruche "biscotti", czyli maślane ciasteczka albo sucharki z dodatkiem dżemu. Popularną opcją śniadaniową we Włoszech jest także jogurt z owocami - lekkie i pożywne śniadanie, szczególnie cenione przez osoby dbające o linię.
Warto jednak mieć na uwadze, że słodkości we włoskiej tradycji kulinarnej są niezwykle istotnym elementem i stanowią podstawę typowego śniadania rodem ze słonecznej Italii. Ciasteczka, słodkie bułeczki i inne wypieki to pyszny i słodki rytuał o poranku. Nie można nazwać go pełnowartościowym posiłkiem, jednak trudno odmówić mu właściwości poprawiających nastrój.
Proste, szybkie, pyszne
Włoskie śniadania są zazwyczaj jedzone w pośpiechu. Zazwyczaj cały rytuał nie zajmuje więcej, niż 10 minut. Kawa i coś słodkiego to świetny sposób na pyszny start i wprowadzenie się pozytywny nastrój. O poranku nie znajdziesz na włoskich stołach ciężkich, wytrawnych dań. Te z kolei Włosi serwują wieczorem i jedzą je już bez pośpiechu, najczęściej w gronie bliskich i przyjaciół. Szybkie, skromne śniadania są więc równowagą dla długich, wieczornych biesiad.
Jak przygotować śniadanie we włoskim stylu?
Włoskie śniadanie ma spełniać trzy założenia: powinno być szybkie, proste i przyjemne. Czego nie może zabraknąć podczas porannego posiłku we włoskim stylu?
Poranne słodkości
Słodkie bułeczki typu "cornetto", śniadaniowe biscotti z dodatkiem espresso albo kruche sucharki z masłem i dżemem to podstawa włoskiego śniadania. Do tych ostatnich idealnie pasuje świeżo wyciskany sok.
Alternatywą dla słodkich wypieków mogą być włoskie tosty z ricottą i miodem. Z dodatkiem plastrów gruszki lub figi będą pysznym, porannym posiłkiem w iście włoskim stylu.
Kawa
Klasycznym, włoski napojem śniadaniowym jest cappuccino, ale do porannego posiłku podaje się także latte macchiato lub klasyczne espresso.
Warto pamiętać, że Włosi ponad wszystko cenią sobie proste rozwiązania i najwyższą jakość składników. Skorzystaj z naszych wskazówek, a twoje śniadania będą smakować jak z prawdziwej włoskiej kawiarni.