Jak zrobić pulpety jak w IKEA? Odpowiedzi na takie pytanie poszukuje każdy, kto choć raz spróbował kultowych klopsów w szwedzkim markecie. IKEA to znana na całym świecie marka, która oferuje nie tylko meble i artykuły do domu, ale także pyszne potrawy w swoich restauracjach. Jednym z ulubionych dań wielu klientów są klopsiki, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Czym charakteryzują się pulpety z IKEI i jak możemy przygotować je w domu? Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dużą rolę odgrywa tu mięso, ale także śmietanowy sos dzięki którym pulpety rozpływają się w ustach!
Pulpety jak z IKEI - przepis
Przepis na pulpety z IKEI jest banalnie prosty. Szwedzkie klopsiki Kottbullar robi się z mięsa mielonego wołowego i wieprzowego. Nie można zapomnieć też o sosie śmietanowym i dodatkach, jakimi są puree ziemniaczane i żurawina. Poniżej zamieszczamy domowy przepis na klopsiki Kottbullar i sos śmietanowy jak z IKEA.
Składniki na pulpety:
- 500g mielonego mięsa wołowego
- 250g mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub zmielony
- 100g bułki tartej
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- Sól i pieprz
Składniki na sos śmietanowy:
- 40g masła
- 40g zwykłej mąki
- 150 ml wywaru z warzyw
- 150 ml wywaru wołowego
- 150 ml gęstej śmietany 18%
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- kilka kropel oleju
Przygotowanie klopsików jak z IKEA:
- Mięso wołowe i wieprzowe umieść w jednym naczyniu, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj, a następnie dodaj mleko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Z masy uformuj małe kulki, odłóż na talerz, przykryj i zostaw w lodówce na dwie godziny.
- Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wyłóż klopsiki i smaż chwilę z obu stron, aż się zarumienią, następnie przerzuć do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku pod przykryciem w 180° C przez około 30 minut.
- W międzyczasie zrób sos śmietanowy - na patelni rozpuść masło, dosyp makę i mieszaj przez około 2 minuty. Dodaj wywaru z warzyw oraz wywaru wołowego i znowu zamieszaj. Następnie dolej gęstą śmietanę. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj. Sos powinien sam zgęstnieć.
Gotowe klopsiki Kottbullar z sosem śmietanowym jak z IKEI najlepiej podawać z puree ziemniaczanym oraz z żurawiną. Smacznego!
Polecany artykuł: