pulpety jak z Ikei

i

Autor: pexels

JAK Z IKEI

Przepis na szwedzkie klopsiki jak z IKEI. Tym obiadem naje się cała rodzina!

2024-04-22 8:28

Szwedzkie klopsiki z IKEI to doskonały przykład tego, że dobre jedzenie nie musi być skomplikowane. Ich tajemnica tkwi w prostych, ale starannie dobranych składnikach oraz odpowiedniej technice przygotowania. Są soczyste, aromatyczne i pyszne, co sprawia, że klienci chętnie sięgają po nie podczas swoich zakupów w IKEI Dowiedz się jak zrobić taki obiad w domu.

Jak zrobić pulpety jak w IKEA? Odpowiedzi na takie pytanie poszukuje każdy, kto choć raz spróbował kultowych klopsów w szwedzkim markecie. IKEA to znana na całym świecie marka, która oferuje nie tylko meble i artykuły do domu, ale także pyszne potrawy w swoich restauracjach. Jednym z ulubionych dań wielu klientów są klopsiki, które wyróżniają się wyjątkowym smakiem i prostotą wykonania. Czym charakteryzują się pulpety z IKEI i jak możemy przygotować je w domu? Przepis jest naprawdę prosty i nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dużą rolę odgrywa tu mięso, ale także śmietanowy sos dzięki którym pulpety rozpływają się w ustach!

Restauracje celebrytów. Zjeść można m.in. u Kuby Wojewódzkiego i Roberta Lewandowskiego

Pulpety jak z IKEI - przepis

Przepis na pulpety z IKEI jest banalnie prosty. Szwedzkie klopsiki Kottbullar robi się z mięsa mielonego wołowego i wieprzowego. Nie można zapomnieć też o sosie śmietanowym i dodatkach, jakimi są puree ziemniaczane i żurawina. Poniżej zamieszczamy domowy przepis na klopsiki Kottbullar i sos śmietanowy jak z IKEA.

Składniki na pulpety:

  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 250g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany lub zmielony
  • 100g bułki tartej
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • Sól i pieprz

Składniki na sos śmietanowy:

  • 40g masła
  • 40g zwykłej mąki
  • 150 ml wywaru z warzyw
  • 150 ml wywaru wołowego
  • 150 ml gęstej śmietany 18%
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • kilka kropel oleju

Przygotowanie klopsików jak z IKEA:

  1. Mięso wołowe i wieprzowe umieść w jednym naczyniu, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. Dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj, a następnie dodaj mleko i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  3. Z masy uformuj małe kulki, odłóż na talerz, przykryj i zostaw w lodówce na dwie godziny.
  4. Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem wyłóż klopsiki i smaż chwilę z obu stron, aż się zarumienią, następnie przerzuć do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku pod przykryciem w 180° C przez około 30 minut.
  5. W międzyczasie zrób sos śmietanowy - na patelni rozpuść masło, dosyp makę i mieszaj przez około 2 minuty. Dodaj wywaru z warzyw oraz wywaru wołowego i znowu zamieszaj. Następnie dolej gęstą śmietanę. Dolej 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj. Sos powinien sam zgęstnieć.

Gotowe klopsiki Kottbullar z sosem śmietanowym jak z IKEI najlepiej podawać z puree ziemniaczanym oraz z żurawiną. Smacznego!

Kuchnia polska: My podajemy potrawę, a Ty zgadujesz skąd pochodzi

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi oscypek?