Spis treści
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieczarkowym
Mięsne obiady od zawsze cieszyły się dużą popularnością na polskich stołach. Powód? Obfitość i nasycenie. Takie dania w połączeniu z sałatką i na przykład ziemniakami, zapisały się już w naszej kulturze. Mięso stanowi główny składnik wielu tradycyjnych potraw, które doceniane są nie tylko za walory smakowe, ale także za wartości odżywcze. Weźmy dla przykładu polędwicę wieprzową, która zawiera sporą dawkę magnezu, potasu, witaminy B1 i witaminy B2. Oprócz tego bogata jest też w białko, witaminy B5 i wodę. To delikatne, soczyste mięso doskonale komponuje się z różnorodnymi sosami, a jednym z najczęściej wybieranych dodatków jest sos pieczarkowy, ale robiony z pieczarek brunatnych, gdyż jeszcze bardziej uwydatnia smak potrawy. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym to idealna propozycja na obiad.
ZOBACZ TAKŻE: Czy trzeba obierać brązowe pieczarki? Nie każdy jest tego świadomy
Polędwiczki w sosie pieczarkowym - PRZEPIS
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym? To naprawdę nie jest skomplikowane danie. To klasyka kuchni, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Polędwiczki charakteryzują się delikatnym smakiem mięsa, który idealnie komponuje się z kremowym, aromatycznym sosem pieczarkowym na bazie słodkiej śmietanki. Dzięki prostocie przygotowania, jest to doskonała propozycja zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje. Spróbuj tego przepisu, a z pewnością stanie się on jednym z Twoich ulubionych dań mięsnych! Oto przepis na polędwiczki w sosie pieczarkowym.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- sól, pieprz, mąka
- brązowe pieczarki
- cebula
- świeża natka pietruszki
- śmietana 30%
- ziemniaki
Przygotowanie:
- polędwiczkę pokrój w tzw. medaliony, dociśnij każdy kawałek dłonią
- obsyp je solą, pieprzem i mąką
- smaż z dwóch stron na złocisty kolor i zdejmij z patelni
- na tej samej patelni podsmaż cebulę i uduś pieczarki, dopraw solą i pieprzem
- kiedy z pieczarek odparuje woda, dodaj polędwiczki
- polej całość wodą i śmietanką 30%
- jeszcze chwilę gotuj, a potem posyp solidną garścią świeżej natki pietruszki
- dokładnie wymieszaj, zostaw jeszcze chwilę na wolnym ogniu
ZOBACZ TAKŻE: Czy pieczarki trzeba obierać? Raz na zawsze rozwiej swoje wątpliwości