Obieranie pieczarek ciągle stanowi zagadkę dla wielu osób. Choć białych pieczarek nie trzeba obierać, to pojawia się pytanie co z brązowymi? Czy powinniśmy je obierać? Pieczarki to grzyby, które często lądują na naszym talerzu. Idealnie sprawdzają się jako dodatki do zup, sałatek, obiadów i oczywiście do pizzy oraz domowych zapiekanek. Są stosunkowo tanie, dostępne w każdym sklepie, mają mało kalorii i wiele cennych składników. Brązowe pieczarki różnią się od białych nie tylko kolorem, ale także smakiem i aromatem. Zawierają witaminę D, B2, mają dużo błonnika i dostarczają wiele białka, dlatego powinny po nie sięgać osoby, które nie jedzą mięsa. Ponadto, są źródłem antyoksydantów, które wspomagają obronę organizmu przed działaniem wolnych rodników.
ZOBACZ TAKŻE: Dodaj ten składnik do jajecznicy, a będziesz zachwycony. Takie śniadanie to mistrzostwo!
Obieranie brązowych pieczarek - tak czy nie?
Czy brązowe pieczarki obiera się ze skóry? Wiele osób zastanawia się, czy warto obierać skórkę z brązowych pieczarek przed ich spożyciem. Odpowiedź jest krótka: nie, nie trzeba. Skórka brązowych pieczarek jest jadalna i stanowi cenną część grzyba pod względem składników odżywczych. W rzeczywistości większość składników odżywczych znajduje się w całym grzybie, a nie tylko w kapeluszu czy łodydze.
Obieranie skórki może zabrać cenny czas, a jednocześnie pozbawiać nas wartości odżywczych. Warto jednak pamiętać o dokładnym umyciu pieczarek przed użyciem, aby usunąć ewentualne zanieczyszczenia z ich powierzchni.