churrosy

i

Autor: canva

coś słodkiego

Przepis na domowe churrosy. Oto co jest potrzebne do zrobienia słodkiej przekąski

2024-10-04 11:56

Churrosy podbiły serca ludzi na całym świecie. Można podawać je posypane cukrem, oblane czekoladą lub z pistacjowym nadzieniem. Choć taka słodka przekąska jest naprawdę droga, można o wiele taniej wykonać ją samemu w domu. Smak jest obłędny - przekonaj się o tym sam!

Co to są churrosy?

Churrosy to chrupiące, złociste smakołyki, które podbiły serca ludzi na całym świecie. Śmiało można nazwać je smażonymi ciastkami, które wywodzą się z Hiszpanii i Meksyku. W ostatnich latach zyskały ogromną popularność nie tylko w Europie, ale i w Stanach Zjednoczonych czy Azji. Na czym polega fenomen churrosów? Wysmażone ciasto w połączeniu z cukrem, polewą lub nadzieniem, powoduje raj dla podniebienia i naprawdę trudno im się oprzeć - zwłaszcza na jarmarkach bożonarodzeniowych czy festiwalach, gdzie często stają się jednym z najchętniej kupowanych przysmaków. Moda na churrosy pojawia się, gdy za oknem tworzy się jesienny scenariusz, a dni są coraz chłodniejsze. Idealnie smakują do gorącej dyniowej kawy, a nawet można zabrać je ze sobą na spacer do parku!

Ciasto mandarynkowe

Cena churrosów. Dlaczego są takie drogie?

Wiele osób zauważa, że na jarmarkach świątecznych i w restauracjach churrosy bywają bardzo drogie. Ceny za porcję churrosów mogą wynosić od 15 do 30 złotych, w zależności od miejsca i dodatków. Wysokie ceny wynikają z kosztów przygotowania na miejscu, marży sprzedawców, a także ekskluzywności tego produktu w takim otoczeniu. Restauracje czy stoiska muszą również opłacić pracowników, wynająć przestrzeń i zapewnić wysokiej jakości składniki.

ZOBACZ TAKŻE: Kochasz cynamonki? Zrób jedną wielką i nie rozdrabniaj się w szczegóły. Przepis jest banalny

Domowe churrosy - PRZEPIS

Na szczęście można zrobić churrosy o wiele taniej w domu, a ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Chociaż wymagają smażenia w głębokim oleju, przepis jest nieskomplikowany i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które większość z nas ma w swojej kuchni, a jeśli nie - dostępne są one w sklepach spożywczych. Poniżej znajdziesz przepis na domowe churrosy.

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • olej do smażenia
  • cukier i cynamon do posypania
  • opcjonalnie: gorąca czekolada do maczania

Przygotowanie:

  • W rondlu zagotuj wodę z masłem, cukrem i szczyptą soli. Gdy masło się rozpuści i woda zacznie wrzeć, dodaj mąkę, cały czas energicznie mieszając, aż masa będzie gładka i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Odstaw rondel z ognia, dodaj ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki (typową dla churrosów) lub po prostu użyj woreczka z obciętym rogiem, jeśli nie masz specjalnego sprzętu.
  • W głębokiej patelni lub garnku rozgrzej olej do temperatury około 180°C. Wyciśnij paski ciasta o długości 10–15 cm bezpośrednio na gorący olej. Smaż churrosy przez 2–3 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  • Po usmażeniu odsącz churrosy na ręczniku papierowym, a następnie obtocz je w mieszance cukru i cynamonu, aby nadać im klasyczny smak.
  • Churrosy są najlepsze, gdy są jeszcze ciepłe. Możesz podać je z gorącą czekoladą lub innymi ulubionymi sosami do maczania.

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu