Nie masz pomysłu z czym zrobić pinsę? Znudziło Ci się połączenie ser mozzarella i pomidorki koktajlowe posypane suszoną bazylią? A może nie masz ochoty na szynkę prosciutto? Obecnie trwa sezon na kurki, dlatego możesz je wykorzystać jako jeden ze składników domowej pinsy. Leśne grzyby nadadzą przekąsce wyjątkowego smaku i aromatu, a po pierwszym gryzie jest szansa, że zakochasz się w niej na dobre. Pinsa to rodzaj pieczywa o starożytnych korzeniach, które wywodzi się z Włoch. Choć często porównywana jest do pizzy, pinsa wyróżnia się wyjątkowym smakiem, konsystencją oraz metodą przygotowania ciasta. Dzięki chrupiącemu spodowi, puszystemu wnętrzu i niepowtarzalnemu aromatowi, pinsa zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, także w Polsce, a znaleźć można ją na alejkach z pieczywem na przykład w Lidlu lub w Biedronce.
ZOBACZ TAKŻE: Jak długo smażyć kurki? Nie wszyscy robią to poprawnie
Pinsa z kurkami i camembertem - PRZEPIS
Pinsa z kurkami to doskonały wybór dla miłośników sezonowych grzybów i włoskich smaków. Kurki, dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi, idealnie komponują się z lekkim ciastem pinsy i dodatkami. Mozarella, camembert i nie tylko - baw się smakami. Poniżej umieszczamy przepis na pinsę z kurkami:
Składniki:
- 200 g kurek
- 30 g prawdziwego masła
- 3-4 łyżki śmietany 12%
- tarty parmezan
- 1/2 krążka camemberta
- cebula
- rozmaryn
- koperek (najlepiej świeży)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać dokładnie opłukane kurki.
- Smażyć grzyby dotąd aż zmiękną, a następnie dodać śmietanę i parmezan.
- Tak przygotowany sos należy wyłożyć na pinsę i położyć pozostałe dodatki.
- Pinsę piec w nagrzanym piekarniku około 7 minut w 220 st. C.
- Po tym czasie wyjąć pinsę z piekarnika, posypać tartym parmezanem i świeżym koperkiem.
ZOBACZ TAKŻE: Jak dokładnie opłukać kurki? O tym triku wie niewiele osób