pinsa z kurkami

i

Autor: pexels

przepis

Obłędna pinsa z kurkami jakiej jeszcze nie jadłeś. Ten przepis to mistrzostwo!

2024-09-04 13:06

Sezon na kurki trwa w najlepsze. Czy wiesz, że z żółtych grzybów możesz zrobić nie tylko sos na bazie słodkiej śmietanki? Kurki to także idealny składnik do włoskiej pinsy, a w połączeniu z serem smakuje wyśmienicie! Robi się ją szybko i banalnie prosto.

Nie masz pomysłu z czym zrobić pinsę? Znudziło Ci się połączenie ser mozzarella i pomidorki koktajlowe posypane suszoną bazylią? A może nie masz ochoty na szynkę prosciutto? Obecnie trwa sezon na kurki, dlatego możesz je wykorzystać jako jeden ze składników domowej pinsy. Leśne grzyby nadadzą przekąsce wyjątkowego smaku i aromatu, a po pierwszym gryzie jest szansa, że zakochasz się w niej na dobre. Pinsa to rodzaj pieczywa o starożytnych korzeniach, które wywodzi się z Włoch. Choć często porównywana jest do pizzy, pinsa wyróżnia się wyjątkowym smakiem, konsystencją oraz metodą przygotowania ciasta. Dzięki chrupiącemu spodowi, puszystemu wnętrzu i niepowtarzalnemu aromatowi, pinsa zdobywa coraz większą popularność na całym świecie, także w Polsce, a znaleźć można ją na alejkach z pieczywem na przykład w Lidlu lub w Biedronce.

ZOBACZ TAKŻE: Jak długo smażyć kurki? Nie wszyscy robią to poprawnie

Pizza bez drożdży. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę? To proste!

Pinsa z kurkami i camembertem - PRZEPIS

Pinsa z kurkami to doskonały wybór dla miłośników sezonowych grzybów i włoskich smaków. Kurki, dzięki swojemu wyjątkowemu aromatowi, idealnie komponują się z lekkim ciastem pinsy i dodatkami. Mozarella, camembert i nie tylko - baw się smakami. Poniżej umieszczamy przepis na pinsę z kurkami:

Składniki:

  • 200 g kurek
  • 30 g prawdziwego masła
  • 3-4 łyżki śmietany 12%
  • tarty parmezan
  • 1/2 krążka camemberta
  • cebula
  • rozmaryn
  • koperek (najlepiej świeży)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  • Na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać dokładnie opłukane kurki.
  • Smażyć grzyby dotąd aż zmiękną, a następnie dodać śmietanę i parmezan.
  • Tak przygotowany sos należy wyłożyć na pinsę i położyć pozostałe dodatki.
  • Pinsę piec w nagrzanym piekarniku około 7 minut w 220 st. C.
  • Po tym czasie wyjąć pinsę z piekarnika, posypać tartym parmezanem i świeżym koperkiem.

ZOBACZ TAKŻE: Jak dokładnie opłukać kurki? O tym triku wie niewiele osób

Quiz dla grzybiarzy. Rozpoznasz grzyby ze zdjęć?

Pytanie 1 z 10
Grzyb na zdjęciu to...
Gąska zielona