Masz w domu pomarańcze i mascarpone? Zrób sobie pyszny deser w gorący dzień

2025-07-08 15:52

Upał daje się we znaki, a Ty marzysz o czymś lekkim, zimnym i pysznym? Jeśli masz w lodówce mascarpone i kilka pomarańczy - jesteś uratowany! Ten ekspresowy deser nie wymaga pieczenia, a dodatkowo wygląda jak z kawiarni i zrobisz go tylko w 10 minut.

pomarańcze

i

Autor: canva

Latem nikt nie ma ochoty stać przy piekarniku. Szukamy prostych i chłodzących rozwiązań, które nie tylko smakują, ale też orzeźwiają. Należysz do tego grona? Jeśli tak mamy dla Ciebie propozycję nie do odrzucenia! Pomarańcze i serek mascarpone to duet idealny, ponieważ jest świeży, lekki, trochę kwaśny i jednocześnie kremowy. Taki deser to świetna opcja na szybki podwieczorek, przekąskę po obiedzie albo elegancki finał letniego spotkania ze znajomymi w ogrodzie, na balkonie albo nawet na plaży. Nie potrzebujesz wyszukanych składników ani kulinarnych umiejętności żeby go zrobić. Wystarczy, że masz w domu mikser, miskę, pomarańcze, serek mascarpone i odrobinę dobrego humoru. Wersja, którą dla Ciebie mamy, przypomina nieco włoskie semifreddo lub klasyczne tiramisu, ale z cytrusowym twistem. Co najważniejsze taki deser jest gotowy w kilka chwil i od razu nadaje się do zjedzenia, a jeśli masz chwilę cierpliwości możesz go jeszcze schłodzić.

ZOBACZ TAKŻE: Męczą Cię upały? Zrób sobie domowe lody z kilku składników

Dlaczego warto jeść pomarańcze?

Deser z pomarańczy i mascarpone

Jak zrobić deser pomarańczowy z mascarpone? To banalnie proste, a do przepisu możesz użyć też herbatników. To deser, który ratuje życie, gdy nie chcesz sięgać po lody, ale marzysz o czymś słodkim, zimnym i odświeżającym. Zero pieczenia, maksimum przyjemności! Oto przepis na deser z pomarańczy i mascarpone.

ZOBACZ TAKŻE: W końcu wiemy co oznacza "pępek" na pomarańczy! Na to warto zwrócić uwagę

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże pomarańcze
  • 2-3 łyżki cukru pudru (lub miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • herbatniki lub biszkopty (opcjonalnie do warstw)
  • listki mięty i skórka pomarańczowa do dekoracji

Przygotowanie:

  • Pomarańcze dokładnie umyj, zetrzyj odrobinę skórki i wyciśnij sok z obu owoców.
  • W misce zmiksuj mascarpone z cukrem pudrem i wanilią, aż powstanie gładki krem.
  • Stopniowo dodawaj sok pomarańczowy - tylko tyle, żeby krem pozostał puszysty, ale nabrał cytrusowego smaku (ok. 3–4 łyżki).
  • W pucharkach możesz układać warstwy: pokruszone herbatniki na dno, krem, odrobina startej skórki, i znów krem.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut i podawaj dobrze schłodzone z miętą i skórką na wierzchu.
Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!
Pytanie 1 z 12
Oliwki to:
Nosel wkręca
Szczepienie do zabiegu
Video Player is loading.
Czas 0:00
Czas trwania 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Pozostały czas 0:00
Â
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
      Reklama
      Mediateka.pl
      Sponsor podcastu:
      Media Expert i Mediaexpert.pl