Męczą Cię upały? Zrób sobie domowe lody z kilku składników

2025-07-04 13:05

Lato to pora roku, która zachęca do spędzania czasu na świeżym powietrzu, kąpieli słonecznych i... sięgania po pyszne, orzeźwiające przysmaki. Wśród wszystkich letnich deserów jedno zajmuje szczególne miejsce, czyli lody. Jak zrobić chłodną przekąskę w domu? Oto przepisy na domowe lody z kilku składników.

lody

i

Autor: canva

Spis treści

  1. Lody pistacjowe - przepis
  2. Lody śmietankowo-waniliowe - przepis
  3. Lody bananowe z masłem orzechowym - przepis
  4. Jogurtowe lody truskawkowe - przepis
  5. Czekoladowe lody z awokado - przepis
  6. Sorbet mango z limonką - przepis

Gdy temperatura sięga ponad 25°C i więcej, organizm potrzebuje ochłody. Właśnie wtedy lody sprawdzają się najlepiej. Ich zimna konsystencja natychmiast przynosi ulgę, a przyjemny smak sprawia, że nawet największy upał staje się bardziej znośny. Lody wodne, sorbety czy klasyczne śmietankowe, każdy rodzaj deseru skutecznie chłodzi i poprawia nastrój. Coraz więcej osób decyduje się na przygotowanie lodów w domu. To nie tylko proste, ale i daje możliwość pełnej kontroli nad składnikami, czyli bez sztucznych dodatków i nadmiaru cukru. Wystarczy blender, kilka ulubionych składników i odrobina cierpliwości. Domowe lody smakują wyjątkowo i mogą być równie efektowne jak te z lodziarni. Oto 6 pysznych przepisów na domowe i zdrowe lody.

Najłatwiejsze waniliowe lody domowe

Lody pistacjowe - przepis

Składniki:

  • 100 g niesolonych pistacji (obranych)
  • 400 ml śmietanki kremówki 30–36%
  • 1 puszka (ok. 400 g) mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka pasty pistacjowej (opcjonalnie, dla intensywniejszego smaku i koloru)
  • Kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Jeśli używasz całych pistacji, najpierw je obierz (jeśli mają skórki – można je sparzyć i zdjąć). Zmiksuj pistacje w blenderze na drobną pastę lub bardzo drobno posiekaj – w zależności od tego, czy chcesz lody gładkie czy z kawałkami orzechów. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane, pastę pistacjową (jeśli używasz), wanilię i posiekane/miksowane pistacje. Delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką. Masę przełóż do pojemnika (np. plastikowego lub metalowego) i wyrównaj. Przykryj i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin (najlepiej na całą noc). Świetnie smakują z posiekanymi pistacjami na wierzchu lub z odrobiną białej czekolady.

Lody śmietankowo-waniliowe - przepis

Składniki:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Ubij śmietankę na sztywno, dodaj mleko skondensowane i wanilię, delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do pojemnika i włóż do zamrażarki na minimum 6 godzin. Te lody są niesamowicie kremowe i słodkie – smakują jak z domowej cukierni.

Lody bananowe z masłem orzechowym - przepis

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 łyżki masła orzechowego

Przygotowanie:

Pokrój banany na plasterki i zamroź je na kilka godzin. Następnie wrzuć je do blendera, dodaj masło orzechowe i zmiksuj na gładką, kremową masę. Podawaj od razu lub przełóż do pojemnika i włóż na 1–2 godziny do zamrażarki, by uzyskać bardziej "lodową" konsystencję.

Jogurtowe lody truskawkowe - przepis

Składniki:

  • 300 g świeżych lub mrożonych truskawek
  • 250 g gęstego jogurtu greckiego
  • 2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego (do smaku)

Przygotowanie:

Zblenduj wszystkie składniki na jednolitą masę. Wlej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na 3–4 godziny, co godzinę przemieszaj widelcem, by uniknąć kryształków lodu. Możesz też podać od razu jako zimny jogurtowy deser.

Czekoladowe lody z awokado - przepis

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 100 ml mleka (krowiego lub roślinnego)
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem na aksamitną masę. Przełóż do foremki i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Te lody są wyjątkowo kremowe, a awokado nadaje im nie tylko gładkość, ale i wartości odżywcze!

Sorbet mango z limonką - przepis

Składniki:

  • 2 duże, dojrzałe mango
  • sok z 1 limonki
  • 1–2 łyżki syropu z agawy lub cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Obierz mango, pokrój w kostkę i zamroź. Zmiksuj z sokiem z limonki i słodzikiem. Gotowe! Jeśli chcesz twardszą konsystencję, włóż na godzinę do zamrażarki. Sorbet jest idealny na bardzo gorące dni – lekki i bardzo orzeźwiający.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!
Pytanie 1 z 12
Oliwki to:
Mellina
Dariusz Rosiak: Orban, Trump i Nawrocki to jest głos buntu | MELLINA - Meller
Mediateka.pl
Sponsor podcastu:
Media Expert i Mediaexpert.pl