Kasza gryczana to jedno z najzdrowszych i najbardziej wartościowych zbóż, które powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. Jest to produkt pełnoziarnisty, bogaty w białko, błonnik, witaminy i minerały. Jak wspomnieliśmy jest źródłem białka roślinnego, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy i jest bogata w witaminy z grupy B, magnez, żelazo, cynk i miedź. Błonnik natomiast wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom i wspiera zdrowie jelit. Oprócz tego kasza gryczana jest niskokaloryczna i bezglutenowa, dlatego mogą spożywać osoby chore na celiakię lub nietolerancję glutenu. Ale przejdźmy do rzeczy. Przyjęło się, że kasza gryczana stanowi dodatek do obiadu, tak jak na przykład ziemniaki czy ryż lub jest nadzieniem do pierogów połączonych z białym serem. Okazje się, że z kaszy gryczanej można zrobić także kotlety, które z pewnością posmakują tym, którzy zajadają się pierogami z kaszą.
ZOBACZ TAKŻE: Jak przechowywać pieczarki żeby były długo świeże? Ten sposób to walka z marnowaniem jedzenia
Kotleciki z kaszy gryczanej - przepis na proste i szybkie danie
Kotleciki z kaszy gryczanej są bardzo proste w przygotowaniu i nie zajmują dużo czasu. Najlepiej smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym i posypane natką zielonej pietruszki. To idealny wybór nie tylko dla osób, które na co dzień nie jedzą mięsa, ale także dla tych, którzy chcieliby zjeść coś innego, niż tylko mielone, schabowe, czy makaron z kurczakiem. Poniżej przedstawiamy Wam przepis na kotleciki z kaszy gryczanej.
Składniki:
- kasza gryczana sypana lub w saszetkach
- ser biały półtłusty w kostce
- cebula
- pieczarki
- śmietana 30%
- sól, pieprz
ZOBACZ TAKŻE: Wrzucam to warzywo do rosołu i cieszę się pięknym kolorem. Smak? Też jest niesamowity!
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności zajmij się kaszą gryczaną i dokładnie ją przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie gotuj w 2 szklankach wody przez około 15-20 minut, aż wchłonie całą wodę i będzie miękka. Odstaw do ostygnięcia. Możesz oczywiście użyć też kaszy gryczanej w saszetkach.
- Następnie drobno posiekaj cebulę i podsmaż na patelni. Oddziel większą jej część do kotletów, a trochę zostaw sobie do sosu.
- Ugotowaną kaszę odcedź i przełóż do miski. Zostaw niech przestygnie. Następnie dodaj biały ser w kostce, sól, pieprz, jajko, odrobinę bułki tartej, podsmażoną cebulę i dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy formuj kotleciki i smaż na patelni na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
- Kotleciki z kaszy gryczanej najlepiej smakują w połączeniu z sosem pieczarkowym, który zrobisz bardzo szybko. Pieczarki opłucz, pokrój w plasterki, uduś na patelni z wcześniej podsmażoną i odłożoną cebulą. Składniki przełóż do garnka, podlej wodą i śmietanką 30% lub 12% (jak wolisz), dopraw solą i pieprzem czarnym, zagęść mąką ziemniaczaną.
Smacznego!