Rano budzi nas do działania, w pracy pomaga przetrwać najbardziej wymagające chwile, a popołudniu staje się pretekstem do spotkań i rozmów. Mowa o kawie, bo przecież dla wielu z nas taka filiżanka to rytuał, bez którego trudno wyobrazić sobie początek dnia. Kochamy jej aromat, smak i to, jak potrafi poprawić nastrój. Choć klasyka nigdy nie wychodzi z mody i mamy tu na myśli czarną kawę oraz tę z dodatkiem mleka, to coraz chętniej sięgamy też po inne wariacje smakowe. Ochota na "coś nowego" szczególnie nachodzi nas latem, kiedy szukamy czegoś orzeźwiającego i lekkiego. Co powiecie na domowe orange espresso?
ZOBACZ TAKŻE: Mrożona kawa na kilka sposobów. Te napoje pobudzą i orzeźwią w upalne dni
Orange espresso - PRZEPIS
Połączenie mocnego espresso z orzeźwiającą nutą pomarańczy to coś, co idealnie wpisuje się w wiosenny, ale przede wszystkim wakacyjny klimat. Orange espresso łączy intensywny smak kawy z delikatną słodyczą i świeżością cytrusów, tworząc napój idealny na upalne dni. Jak zrobić orange espresso? Przepis jest naprawdę prosty i taką kawę zrobisz w domu w mgnieniu oka. Oto dokładna receptura.
Składniki:
- świeżo zaparzone espresso (ok. 30 ml)
- sok wyciśnięty z połowy pomarańczy (lub więcej, wedle uznania)
- kostki lodu
- opcjonalnie: odrobina syropu cukrowego lub miodu dla dosłodzenia
- plasterek pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
- W szklance umieść kilka kostek lodu.
- Wlej świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.
- Delikatnie, po ściance szklanki lub przy pomocy łyżki, wlej gorące espresso na wierzch - wtedy uzyskasz efekt dwóch warstw.
- Jeśli lubisz słodsze napoje, możesz dodać odrobinę syropu cukrowego lub miodu.
- Udekoruj plasterkiem pomarańczy i od razu podawaj.
Smacznej kawusi!
ZOBACZ TAKŻE: W końcu wiemy co oznacza "pępek" na pomarańczy! Na to warto zwrócić uwagę