KUCHNIA

Mrożona kawa na kilka sposobów. Te napoje pobudzą i orzeźwią w upalne dni

2024-05-23 19:41

Kiedy temperatura za oknem staje się coraz wyższa, zamieniamy gorące napoje na zimne soki, lemoniady i koktajle. Tak samo jest z kawą. Latem pobudzamy się jedną z jej wakacyjnych wersji. Do wyboru jest klasyczna kawa z kostkami lodu, gęsta jak budyń dalonga coffee albo iced latte z bitą śmietaną, która wygląda jak królewski deser. Wyjaśniamy, jak przygotować w domu każdy z tych pysznych napojów. Na który z nich masz ochotę?

Kawa dobra na wszystko: poznaj właściwości kawy

Dalonga coffee

Ta banalnie prosta i bardzo pyszna kawa była w ubiegłym roku hitem internetu. Zdjęcia z apetycznie gęstym napojem zalały Instagram i Tik-Toka, a smak dalonga coffee poznali już chyba wszyscy kawowego orzeźwienia. Aż trudno uwierzyć, że za tą nazwą kryją się zaledwie trzy składniki: kawa rozpuszczalna, mleko i cukier. Inspiracją do powstania dalonga coffee były koreańskie słodycze dalgona candy, które w smaku przypominają toffi. Jeżeli lubisz słodkie, karmelowe desery, pokochasz tę kawę od pierwszego spróbowania. Jak przygotować dalonga coffee? Do przyrządzenia jednej porcji napoju potrzebujemy:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki gorącej wody
  • pół szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)

Zmiksuj kawę, cukier i wodę za pomocą blendera spieniacza lub trzepaczki. Powinna powstać gęsta, kremowa masa.Wlej mleko lub roślinny zamiennik do szklanki z lodem, a wierzch pokryj kawową masą. Pyszna kawa gotowa.

Iced latte

Mrożona latte to chyba najbardziej urozmaicona i deserowa opcja ze wszystkich zimnych kaw. Taki napój nie tylko cudownie orzeźwia, ale także zaspokaja apetyt na słodkości - szczególnie w wariancie z lodami waniliowymi i bitą śmietaną.

Wlej do wysokiej szklanki zimne mleko lub roślinny zamiennik. Dodaj odrobinę syropu smakowego i wymieszaj. Zaparz espresso i wlej do zimnego mleka. Na końcu wsyp kostki lodu. Możesz też dodać gałkę lodów, a wierzch udekorować koroną z bitej śmietany i posypać ulubionymi dodatkami. Pyszny kawowy deser gotowy.

Iced coffee

Klasyczna kawa mrożona często bywa mylona z ice coffee, jednak w rzeczywistości obie nazwy oznaczają zupełnie inny napój. Ice coffee to kawa z zimnym mlekiem, natomiast iced coffee to najprostszy wariant kawy mrożonej z kostkami lodu. Przygotowanie tej drugiej jest banalnie proste. Potrzebujesz:

  • 100 ml espresso
  • kostki lodu
  • zimne mleko, cukier (opcjonalnie)

Zaparz espresso i odstaw do wystygnięcia. Do wysokiej szklanki wsyp kostki lodu. Wlej do szklanki espresso. Opcjonalnie możesz dodać zimne mleko, korzenne przyprawy i cukier albo smakowy syrop. Innym sposobem przyrządzenia klasycznej iced coffee jest zamrożenie kawy w kostkach a następnie zalanie jej zimnym mlekiem. Dzięki temu iced coffee będzie miało delikatniejszy, bardziej mleczny smak.