jajka po turecku

i

Autor: AI

śniadanie

Jajka po turecku jak z restauracji. Jak zrobić je w domu? To nie takie trudne!

2025-05-23 10:42

Jajka po turecku to według wielu osób najlepsze śniadanie. Ci co je spróbowali, nie chcą jeść już jajek w innej postaci - tylko te po turecku. Choć przepis może wydawać się trudny, w rzeczywistości wcale taki nie jest. Poniżej zdradzamy jak zrobić pożywne i zdrowe śniadanie, czyli jajka po turecku. W domu będzie szybciej i taniej, niż w restauracji!

Jajka po turecku to coś więcej niż śniadanie. To czysta przyjemność, a do tego zdrowo i odżywczo na talerzu! W codziennym biegu często zapominamy, jak ważne jest śniadanie. To pierwszy posiłek po nocnym odpoczynku, który "rozbudza" nasz metabolizm, dodaje energii i wpływa na koncentrację oraz samopoczucie przez resztę dnia. Badania pokazują, że osoby regularnie jedzące śniadania rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski, mają lepszą kontrolę nad masą ciała i większą wydolność umysłową. Warto? Oczywiście, że tak! O swoje zdrowie zawsze warto jest zadbać.

Pani Irenka radzi, jak jeść jajka. Inaczej zrobisz sobie obciach!

W ostatnich miesiącach media społecznościowe opanował nowy śniadaniowy przebój, czyli jajka po turecku, znane również jako jajka poche. Delikatne jajka w koszulkach podane na jogurcie z czosnkiem, polane masłem z papryką - brzmi jak danie z restauracji, ale spokojnie możesz przygotować je w swojej kuchni! Ich przygotowanie jest dużo prostsze, niż się wydaje. Wystarczy kilka składników i dosłownie kilkanaście minut, by stworzyć śniadanie, które zachwyci domowników i gości.

ZOBACZ TAKŻE: Szparagi na śniadanie w najlepszej odsłonie. Z jajkiem, bekonem i nie tylko!

Jajka po turecku - PRZEPIS

Jak się robi jajka po turecku? Przepis jest naprawdę prosty i nie trzeba się go bać. Takie śniadanie nie tylko cieszy oko i podniebienie, ale też dostarcza pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów i probiotyków z jogurtu. No i co najważniejsze - robi wrażenie! Takie śniadanie możesz zrobić bez problemu w wolny weekendowy poranek, albo na tygodniu, jeśli wstaniesz chwilę wcześniej. Oto przepis na jajka po turecku w domu.

  • Składniki (na 2 porcje):
  • 2–4 jajka (w zależności od apetytu)
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku (starty lub przeciśnięty)
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub ostrej papryki w proszku)
  • 1 łyżka octu (do wody)
  • sól do smaku
  • świeży koperek lub pietruszka do dekoracji (opcjonalnie)
  • pieczywo do podania (np. chleb pita, bagietka lub chleb na zakwasie
  • Przygotowanie:
  • Do miseczki dodaj jogurt, starty czosnek i szczyptę soli. Wymieszaj i odstaw, by smaki się połączyły.
  • Zrób jajka w koszulkach: w garnku zagotuj wodę, dodaj łyżkę octu, zmniejsz ogień, woda ma delikatnie "pyrkać", nie wrzeć. Jajko rozbij do miseczki, a następnie delikatnie wlej do wody. Gotuj ok. 2-3 minuty, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym. Powtórz z kolejnymi jajkami.
  • Przygotuj masło paprykowe: na patelni roztop masło, dodaj płatki chili i chwilę podsmaż, aż masło zacznie się delikatnie pienić i uwolni aromat przypraw.
  • Na koniec najlepsze: na talerzu lub w miseczce rozsmaruj jogurt czosnkowy, na niego połóż jajka, całość polej gorącym masłem paprykowym i posyp zieleniną. Podawaj z pieczywem. Smacznego!
Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!
Pytanie 1 z 12
Oliwki to: