Tej potrawy nie trzeba nikomu przedstawiać. Jajecznica, bo o niej mowa jest uznawana za najpopularniejsze śniadanie nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Serwowana jest nie tylko w domach, ale także nawet na egzotycznych wakacjach all inclusive. Dlaczego właśnie ona zdobyła serca tak wielu smakoszy? Nie dość, że jest prosta i szybka w przygotowaniu, to w dodatku syci na długi czas. Wszystko dlatego, że jajecznica ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, jak na przykład duża ilość białka, czy też witaminy A, D, E, K, B12. Jak zrobić dobrą jajecznicę? Ten jeden składnik potrafi zmienić jej smak i wcale nie chodzi tu o masło, szynkę czy szczypiorek.
ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego trzeba myć jajka przez rozbiciem? Wiele osób popełnia błąd
Przepis na puszystą jajecznicę
Prosta, smaczna i sycąca - taka jest tradycyjna polska jajecznica. Jej popularność nie maleje, a każde śniadanie przygotowane z jej udziałem to nie tylko kulinarna uczta, ale również hołd dla polskiej kuchni i tradycji.Często do jajecznicy dodajemy boczek, szynkę, szczypiorek lub podajemy ją z ketchupem, pomidorami lub innymi warzywami. Jest jednak jeden sekretny składnik, który całkowicie zmienia smak jajecznicy, a my do tej pory go nie wymieniliśmy. Co zrobić żeby jajecznica była puszysta? Jeśli masz dość suchej i monotonnej jajecznicy dodaj do niej startą mozzarellę. Dodaj ją w momencie, gdy jajka nie będą jeszcze mocno ścięte i wymieszaj. Gdy ser się rozpuści, Twoja jajecznica będzie puszysta i przepyszna!
Polecany artykuł: