Czy trzeba obierać imbir ze skórki? Okazuje się, że to odwieczny problem, nad którym zastanawia się wiele osób. Obierać czy nie? Oto jest pytanie. Imbir jest jedną z najstarszych roślin uprawnych i wciąż mało kto, wie o jego właściwościach. Korzeń tego warzywa jest bogaty w witaminy i minerały. Przede wszystkim jest bogaty w witaminę C, K, E, a także w witaminę A. Oprócz tego świeży imbir to również cenne źródło witaminy B1, B2 i kwasu foliowego. Idealnie sprawdzi się w walce z przeziębieniem, bowiem wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a do tego ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. W okresie jesienno-zimowym imbir pojawia się w domach Polaków częściej, ponieważ jest ulubionym dodatkiem do herbaty. Wszyscy jednak mają jedno, odwieczne pytanie - czy imbir trzeba obierać ze skórki?
ZOBACZ TAKŻE: Czy pieczarki trzeba obierać? Raz na zawsze rozwiej swoje wątpliwości
Obieranie imbiru - czy trzeba? Rozwiewamy wątpliwości
Okazuje się, że świeży imbir możemy spożywać na surowo, jednak wciąż wiele osób zadaje sobie pytanie czy imbir trzeba obierać ze skórki. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Imbir obrany ze skórki (najlepiej łyżeczką) ma bardzo wyrazisty smak, jeśli więc chcemy wrzucić go w takiej postaci do herbaty - nie ma problemu. Dlaczego imbir trzeba obierać ze skórki? Nie trzeba, jednak skórka może wielu osobom przeszkadzać, np. gdy pływa w herbacie. Dodatkowo jeśli decydujemy się na imbir w herbacie bez obierania skórki, pamiętajmy by wcześniej dokładnie umyć warzywo i nie przenieść zanieczyszczeń do napoju. Wiele osób zastanawia się także, czy imbir można trzeć ze skórką. Skórka imbiru jest jadalna, jednak w szkołach gastronomicznych wprost mówi się o tym, że przed starciem, należy obrać imbir.