Parówki to ulubione śniadanie wielu osób, jednak nie każdy wie, jak powinno się je gotować. Parówki są szybkie w przygotowaniu, niedrogie i łatwe do podania. Z tego powodu często goszczą na stołach podczas śniadania - zwłaszcza w rodzinach z dziećmi. Są one również uznawane za uniwersalne, pasujące zarówno do jajecznicy, kanapek, jak i klasycznych tostów. Jednak popularność tego produktu nie zawsze idzie w parze z jego zdrowotnymi właściwościami, szczególnie gdy przyrządzamy je w niewłaściwy sposób. Jak się powinno gotować parówki? Co z folią, która znajduje się na niektórych kiełbaskach? Raz na zawsze rozwiewamy wątpliwości dotyczące gotowania parówek.
ZOBACZ TAKŻE: Srebrne sztućce jak nowe! Tego triku nauczyła mnie moja babcia
Gotowanie parówek jest złe. Sprawdź jak poprawnie je przyrządzić
Zastanawiasz się jak poprawnie ugotować parówki? Okazuje się, że gotowanie ich w garnku, aż woda będzie "bulgotać", wcale nie jest dobre. Dlaczego nie gotować parówek? Okazuje się, że gotowanie parówek w wysokiej temperaturze przez długi czas może prowadzić do niekorzystnych zmian w ich składzie. Może to przyczynić się do powstawania szkodliwych związków chemicznych, które nie są obojętne dla naszego organizmu, szczególnie w przypadku produktów niskiej jakości. Podczas gotowania w wodzie tłuszcz zawarty w parówkach, wraz z przyprawami i konserwantami, uwalnia się do cieczy. To, co zostaje, to produkt pozbawiony smaku i struktury, a woda często przyjmuje mętny wygląd. Znajome? To znak, że "dobro" z parówki pozostało w garnku.
Jak poprawnie gotować parówki? Parówki są wstępnie obrobione termicznie, co oznacza, że nie wymagają długiego gotowania. Jeśli mają folię, należy przed wrzuceniem do wody ją zdjąć. Parówek nie powinno wrzucać się do zimnej wody, tylko do wrzącej i to tylko na chwilę, do podgrzania. Pamiętaj, że zanim wrzucisz parówki do wrzącej wody, zmniejsz ogień i gotuj bez przykrycia, aby nie popękały.
Polecany artykuł: