Co można zrobić z samych żółtek jajek? Z pewnością taki problem mają osoby, które właśnie wstawiły bezę do piekarnika. Oczywiście nie musimy marnować żółtek, które zostały nam po poprzednim wypieku. Możemy wykorzystać je w pysznych deserach lub śniadaniach. Warto również wiedzieć, że żółtko jajka to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera mnóstwo witamin, minerałów oraz zdrowych tłuszczów, które wspierają organizm na wielu poziomach. Znajdziemy w nim:
- witaminy: A, D, E, K, B12, B6, kwas foliowy
- minerały: żelazo, fosfor, cynk, selen
- zdrowe tłuszcze: w tym kwasy omega-3 i omega-6
- lecytynę – wspomaga pracę mózgu i pamięć
- cholinę – kluczową dla układu nerwowego i zdrowia wątroby
Polecany artykuł:
Żółtka po bezie - co zrobić?
Żółtko to jedno z najbardziej odżywczych i wartościowych składników naszej diety, dlatego jeśli zostanie nam po zrobieniu bezy, nie należy go wyrzucać. Do czego można użyć żółtek po bezie? Pomysłów jest naprawdę wiele od deserów, po odżywcze śniadania. Oto one:
- kogel-mogel klasyczny deser, który wiele osób pamięta z dzieciństwa
- domowy budyń waniliowy na bazie mleka, cukru, mąki ziemniaczanej, ekstraktu waniliowego i oczywiście żółtek
- kruche ciasto, jako bazę np. pod tort
- spaghetti carbonara z dodatkiem boczku i parmezanu
- omlet śniadaniowy z dodatkiem wiórek kokosowych i brzoskwiń w syropie
- babka na żółtkach, która wychodzi puszysta i lekka
- crème brûlée czyli pyszny francuski deser
- lemon curd (krem cytrynowy)
- makaron jajeczny domowej roboty
- farsz do pierogów ruskich (dla bardziej kremowej konsystencji).
Polecany artykuł: