Ciasta wielkanocne - przepisy ze zdjęciami. Co upiec na Wielkanoc? Takie pytanie zadaje sobie niejedna pani domu. Wielkimi krokami zbliżają się piękne, wiosenne święta, które kojarzą się wszystkim z baziami, żółtymi kurczakami, zającami i oczywiście pisankami. Na stołach rządzi sałatka jarzynowa, jajka gotowane na twardo z różnymi kombinacjami i oczywiście słodkości. Babki drożdżowe i piaskowe, małe babeczki, które wkłada się do święconki, mazurek lub sernik pod przeróżną postacią. Nie można również zapomnieć o cieście marchewkowym, a także o leśnym mchu z dodatkiem szpinaku.
ZOBACZ TAKŻE: Paznokcie świąteczne na Wielkanoc. Najpiękniejsze wiosenne wzory i kolory
Dobre ciasta na Wielkanoc - przepisy
Tradycyjne ciasta wielkanocne już Ci się znudziły? Postaw na coś oryginalnego i zaskocz swoich gości nie tylko wyglądem wypieków, ale też i smakiem. W galerii poniżej znajdziesz przepis na babeczki do święconki, na wielkanocny leśny mech, ciasto marchewkowe i nie tylko! Niech te święta będą nie tylko radosne i zdrowe, ale też smaczne.
Przepis na sernik z białą czekoladą.
Składniki na kruchy spód bez pieczenia:
- 150 g herbatników maślanych
- 50 g roztopionego masła
Masa serowa:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 80 g miękkiego masła
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 200 g czekolady białej
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady białej
- 1 łyżka masła lub śmietanki kremówki
Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Herbatniki zblendować, rozpuścić masło, ostudzić i wymieszać, aż powstanie piasek. Ułożyć na papierze do pieczenia na spód blaszki.
- Następnie białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
- Do miski dodać 1 kg twarogu, 3/4 szklanki cukru, łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią, 5 żółtek i 80 g miękkiego masła. Całość miksować 2-3 minuty. Na sam koniec dodać roztopioną czekoladę i 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, ponownie chwilę miksować.
- W osobnej misce ubić na sztywno białka ze szczyptą soli i dodać je do masy serowej, delikatnie wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki.
- Na kruchy spód ciasta przekładamy masę serową.
- Piecz sernik w kąpieli wodnej najpierw przez 30 minut w temp. 165 stopni, potem przez 60-70 minut w temp. 130 stopni. Po upieczeniu zostaw sernik w piekarniku przez minimum pół godziny, a potem studź go przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- W małym garnku rozpuść białą czekoladę z masłem, wymieszaj do powstania jednolitej polewy. Nie gotuj. Polej nią wierzch wystudzonego sernika.
Więcej przepisów na wielkanocne ciasta, znajdziesz w naszej galerii poniżej.