Kuchnia

Naleśniki to klasyka francuskiej kuchni. Jak przygotować je w prosty sposób?

2024-04-01 11:15

Choć w internecie i w restauracjach od kilku lat królują puszyste, amerykańskie pankejki, warto pamiętać, że ich pierwowzorem są francuskie crêpes. To wymarzone śniadanie, lunch lub deser! Jak je przygotować? Podpowiadamy.

W kuchni jak w świecie mody – wszystko podlega sezonowym trendom. Kulinarne tendencje od lat wyznaczają media społecznościowe i chyba nikogo nie dziwi, że wśród smakowitych dań prym wiodą tam małe, puszyste pankejki. To bardzo instagramowe danie zepchnęło w cień swojego poprzednika, czyli francuskie crêpes – cieniutkie jak papier, delikatnie zarumienione, zwinięte w rulon lub złożone w kopertę, ze słodkim nadzieniem w środku. Czas przypomnieć, na czym polega fenomen tej pysznej potrawy znad Sekwany. Przygotuj francuskie naleśniki, które będą smakowały jak z paryskiej kawiarni. Z naszym przepisem nie ma mowy o kuchennej porażce!

Oryginalne francuskie crêpes – składniki

Smak domowych naleśników zna chyba każdy z nas. Te przyrządzane przez nasze babcie i mamy wyglądem przypominają francuskie crêpes, jednak różnią się nieco recepturą i smakiem. Do tradycyjnych „polskich” naleśników zazwyczaj dodajemy tylko mąkę, jajka i mleko. Francuski przepis uwzględnia jeszcze wodę gazowaną, szczyptę soli, cukier waniliowy i odrobinę masła – to właśnie ten ostatni składnik sprawia, że francuska odmiana naleśników jest tak aksamitnie miękka i delikatna.

Składniki na francuskie crêpes (8 sztuk):

50 g masła3 jajka250 ml zimnego mleka125 ml gazowanej wody150 g ) mąki pszennejszczypta soli1 łyżeczka cukru waniliowegomasło do natłuszczenia patelni

Jak przygotować ciasto na crêpes?

Sekretem wyśmienitych francuskich naleśników jest technika przygotowania. Nie wrzucaj wszystkich składników naraz do miski – żeby ciasto było aksamitne, należy wyrabiać je osobno.

Zacznij od zmiksowania jajek, mleka oraz wody. W innym naczyniu połącz ze sobą mąkę, sól i cukier waniliowy. Następnie przesiej suche składniki do miski z mokrymi i wyrób wszystko blenderem na gładką, jednolitą masę. Na końcu wlej roztopione, przestudzone masło. Odstaw ciasto na 30 min.

Wlej cieniutką warstwę ciasta na natłuszczoną patelnię i rozprowadź je na całej powierzchni. Smaż ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zrumienienia. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz całe ciasto.

Każdy naleśnik nadziewaj swoimi ulubionymi składnikami – słodkim serkiem, konfiturą, kremem czekoladowym albo owocami. Następnie zwiń je w rulony i podawaj udekorowane bitą śmietaną i kawałkami świeżych owoców.

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?