Od dawna uchodzi za prawdziwego eksperta od odporności. Sięgamy po nią zazwyczaj jesienią i zimą, kiedy wzrasta ilość zachorowań. Ale witamina C to nie tylko wsparcie układu immunologicznego, choć zdecydowanie nie można bagatelizować tej istotnej roli, jaką pełni. Mało kto wie, że korzyści spożywania produktów z tym składnikiem są znacznie większe. Wzbogacając dietę o pokarmy pełne witaminy C, zadbamy o serce, układ krwionośny i skórę, a także uchronimy się przed wieloma chorobami.
Jak działa witamina C?
Witamina C (występująca też jako kwas askorbinowy, albo symbol E300) to organiczny związek chemiczny zaliczany do grupy witamin nierozpuszczalnych w tłuszczach. Organizm nie jest w stanie jej samodzielnie wytwarzać, dlatego musi być dostarczana wraz z pożywieniem. Kwas askorbinowy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i prawidłowy przebieg wielu procesów wewnątrzustrojowych. Do jego zadań należy m.in. synteza hormonów, kolagenu oraz L-karnityny. Jako substancja o działaniu antyoksydacyjnym, witamina C chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. Istotnie przyczynia się też do regulacji poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia kruche naczynia krwionośne.
Większość z nas wie także o jej nieocenionej roli na rzecz usprawnienia układu immunologicznego. To jednak wciąż nie wszystko. Regularne spożywanie witaminy C odżywia, ujędrnia i rozjaśnia cerę. To jedna z witamin młodości, która skutecznie zapobiega starzeniu komórek.
Po czym poznać, że w organizmie jest za mało witaminy C?
Na niedobór witaminy C cierpią zazwyczaj ludzie w podeszłym wieku, a także osoby prowadzące monotonną dietą, żyjące w ciągłym stresie. Przyswajaniu kwasu askorbinowego nie sprzyja nikotyna, dlatego palacze mogą mieć go zbyt mało w organizmie. Niedobór witaminy C daje charakterystyczne objawy, jak np.:
- problemy ze stawami
- osłabienie dziąseł i zębów
- przebarwienia i utrata jędrności skóry
- długie gojenie się ran
- kruchość naczyń krwionośnych
- ciągłe zmęczenie
- anemia
- większa podatność na zachorowania
Gdzie znajdziemy najwięcej witaminy C?
Jeżeli prowadzimy zdrową, zróżnicowaną dietę, suplementacja kwasu askorbinowego nie będzie potrzebna. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C bez trudu zaspokoimy spożywając owoce i warzywa. Najlepszym jej źródłem są takie produkty, jak m.in: papryka, natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, acerola, kiwi i owoce cytrusowe.