Na świecie jest wiele osób, które nie wyobrażają sobie porannej herbaty lub kawy bez posłodzenia cukrem. Są też tacy, którzy po obiedzie muszą zjeść chociaż jednego cukierka, a na deser koniecznie musi być słodkie ciastko - bo jakby inaczej?! Cukier to słodka substancja krystaliczna, inaczej sacharoza, którą otrzymuje się z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Pod względem budowy chemicznej sacharoza należy do węglowodanów, a dokładniej do dwucukrów i jest zbudowana z dwóch cząsteczek monocukrów - glukozy i fruktozy.
Cukier występuje w wielu produktach spożywczych, dlatego należy uważać co wrzucamy do koszyka. Powód? Cukier sprzyja wielu chorobom, nazywany jest "białą śmiercią", a w dodatku jego wartość odżywcza jest znikoma. To tak zwane puste kalorie, które nie dostarczają organizmowi niczego dobrego, poza energią.
Cukier - dlaczego szkodzi?
Dlaczego cukier jest niezdrowy? Odpowiedź na to pytanie, powinien znać każdy. Cukier sprzyja otyłości, jest prostą drogą do rozwinięcia cukrzycy, a w dodatku sprawia, że szybko stajemy się głodni. Cukry proste bo o nich mowa, to zmora wszystkich osób będących na diecie. W jakich produktach się kryją? Co złego mogą zrobić cukry proste z naszym organizmem? Ile procent naszego dziennego spożycia kalorii powinny stanowić cukry proste, by nam nie zaszkodziły? Odpowiedzi na wszystkie wymienione pytania, a także inne ważne kwestie, znajdziecie w rozmowie Katarzyny Żochowskiej z Dietetyk od Cukrzycy - Katarzyną Szybiak. Z podcastu dowiecie się między innymi:
-
Dlaczego cukier to "biała śmierć"?
-
Czy picie kawy uchroni nas przed cukrzycą?
-
Czym są cukry proste i w jakich produktach się kryją?
-
Co złego mogą zrobić cukry proste z naszym organizmem?
-
Ile procent naszego dzienniego spożycia kalorii powinny stanowić cukry proste, by nam nie zaszkodziły?
-
Spożycie cukru = cukrzyca - mit czy nie?
-
Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?
Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziecie w podcaście poniżej, a także w naszej aplikacji oraz w serwisie Spotify.
Listen to "Dlaczego cukier to "biała śmierć"? Rozmowa z Dietetyk od Cukrzycy - Katarzyną Szybiak" on Spreaker.Polecany artykuł: