Ryż to jedno z najstarszych i najczęściej spożywanych zbóż na świecie. Bogaty skład, cenne wartości odżywcze oraz wszechstronne zastosowanie - wszystko to sprawia, że ryż stanowi podstawowy element kuchni w wielu krajach. Polska nie jest na tym polu wyjątkiem. Choć w naszej diecie ryż nie jest tak powszechny, jak np. w krajach azjatyckich, to nie da się zaprzeczyć, że z roku na rok zyskuje na popularności. Spożywamy go nie tylko jako dodatek do mięs czy zup, ale także jako główny składnik wielu dań - np. risotto.
Jeżeli ryż pojawia się na twoim stole sporadycznie, warto to zmienić. Oto pięć powodów, dla których warto jeść ten produkt jak najczęściej.
Źródło cennych składników odżywczych
Ryż, to prawdziwa bomba witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nim witaminy z grupy B, żelazo, magnez, a także dużo błonnika. Ten ostatni poprawia trawienie i daje poczucie sytości na długi czas. Z kolei witaminy z grupy B to nieocenione wsparcie dla układu nerwowego. Najwięcej cennych składników odżywczych zawiera brązowy ryż - tę odmianę poleca się szczególnie osobom dbającym o linię.
Produkt przyjazny cukrzykom i chorym na celiakię
Ryż - szczególnie brązowy i basmati - wyróżnia się niskim indeks glikemicznym. Oznacza to, że po jego zjedzeniu w organizmie nie dochodzi do gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. To szczególnie cenna inforamcja dla cukrzyków, a także osób, które stosują diety odchudzające.
Ryż jest zbożem bezglutenowym, dzięki czemu mogą po niego sięgać osoby z celiakią i alergią na gluten. Lekarze polecają go także rekonwalescentom oraz pacjentom z nadwrażliwością przewodu pokarmowego, bo jest lekkostrawny i łagodzi dolegliwości żołądkowo - jelitowe.
Zdrowy zastrzyk energii
Ryż to cenna dawka węglowodanów, które stanowią główne źródło energii dla organizmu. Warto spożywać go przed treningiem, bo dostarcza siły i znacząco poprawia wydolność organizmu. Ryż to także dobre rozwiązanie po intensywnej aktywności fizycznych - posiłki na jego bazie uzupełniają braki energetyczne i wspierają regenerację mięśni.
Pokarm dla serca
Mało kto wie, że regularne spożywanie ryżu, zwłaszcza brązowego, wspiera także prawidłową pracę serca. Sekretem jego działania są lignany - substancje o właściwościach przeciwzapalnych, które dodatkowo przyczyniają się też do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Idealna baza dla kulinarnych eksperymentów
Ryż to także wszechstronny składnik w kuchni. Produkt ten daje nieograniczone możliwości kulinarne. Możemy go gotować, piec, smażyć albo traktować jako podstawę do słodkich dań i deserów. Pasuje do mięs, ryb, owoców morza i warzyw. Jak widać, ryż to produkt o nieograniczonych możliwościach. Jedz go codziennie w innym wydaniu.