Sezon na leśne jagody wystartował, dlatego nikogo nie zdziwi widok osób stojących przy lasach ze słoikami pełnymi świeżych owoców. W końcu to symbol wakacji i świetna okazja, by wspomóc lokalnych zbieraczy zaopatrując się w świeże jagody, które doskonale nadają się do domowych wypieków, pierogów, naleśników czy przetworów. Nie trzeba jednak spędzać godzin w kuchni, by cieszyć się ich smakiem. Ciekawy pomysł na szybkie jagodowe ciasto pokazała ostatnio jedna z popularnych influencerek kulinarnych. Sylwia Dróżdż (obiaddlataty) na swoim profilu podzieliła się przepisem na ekspresowe drożdżowe ciasto z jagodami - puszyste, wilgotne, pieczone w okrągłej formie, z jagodami w środku i polewą z białej czekolady na wierzchu. To doskonała inspiracja na letni deser, który jest prosty i zachwyca smakiem!
ZOBACZ TAKŻE: Jagodzianki z przepisu babci wychodzą znakomite. Ciężko im się oprzeć i są tańsze niż u Magdy Gessler
Szybkie ciasto z jagodami - PRZEPIS
Obok tego profilu na Instagramie nie da się przejść obojętnie. Sylwia Dróżdż, bo o niej mowa od lat prowadzi konto o nazwie @obiaddlataty. Profil nie dość, że jest estetyczny, spójny tematycznie to jeszcze znajdziemy tam same pyszności, a nie dramy czy konflikty.Ostatnim hitem stało się ciasto z jagodami, które można zrobić ekspresowo. Połączenie ciasta, jagód i białej czekolady, równa się mistrzostwo - możecie wierzyć na słowo! Jak zrobić ciasto "Jagodowe Nic"? Przepis od @obiddlataty jest banalnie prosty i zamieszczamy Wam go poniżej:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej ubić na puszystą masę z dodatkiem 180 g cukru
- Następnie stopniowo wlewać 180 g oleju, miksować 1 min na średnich obrotach
- Do masy wsypać 330 g mąki pszennej tortowej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać ręcznie do połączenia się składników
- Do ciasta wsypać 2 duże garści jagód uprzednio wymieszanych z odrobiną mąki i połączyć ostrożnie całość ( można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych, nie rozmrażać ich wcześniej).
- Ciasto przełożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia i wierzch posypać dodatkową garścią jagód.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika góra dół 180' i piec ok 45-50 min do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudzić na blacie i polać roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladą. Można na koniec obsypać jagodami.
Przepis na "Jagodowe Nic" pochodzi z Instagrama Sylwii Dróżdż - @obiaddlataty. Smacznego!