Schabowe to prawdziwy raj dla podniebienia i chyba zgodzi się z tym każdy. Cienko roztłuczony kotlet, wymoczony w jajku i bułce tartej, a następnie smażony na patelni. Na koniec podany na talerzu z ziemniakami i mizerią, to prawdziwe kulinarne dzieło sztuki! Nie da się ukryć, że schabowy to najpopularniejszy kotlet w Polsce. To danie, które pojawia się często w prawie każdym domu, a także na imprezach rodzinnych takich jak urodziny, chrzciny, komunie, czy też wesela. Schabowe to jedno z dań, które przetrwało wieki i jest dziedziczone z pokolenia na pokolenie. Nie jest ani skomplikowane, ani nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych i składniki, czyli mięso, można kupić w naprawdę dobrej cenie. Kotlety schabowe, jak sama nazwa mówi, robi się ze schabu.
Patent na schabowe z durszlakiem
Schabowe to danie, które nie wymaga skomplikowanych składników ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jego przygotowanie jest stosunkowo proste, co sprawia, że jest to doskonały wybór zarówno dla doświadczonych kucharzy, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Niestety jest jeden minus podczas robienia tych kotletów, a mianowicie tryskający tłuszcz. Co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia? Jest na to sposób z durszlakiem w roli głównej. Wystarczy podczas smażenia przykryć patelnię durszlakiem, a tłuszcz nie będzie rozbryzgiwał się na wszystkie strony. To o wiele lepszy sposób, niż przykrywanie patelni przykrywką, bowiem przez durszlak będzie szybciej wydobywała się para.