ZADBAJ O ZDROWIE W CHŁODNE DNI

Te pyszne i zdrowe napoje skutecznie rozgrzeją w chłodne dni [PRZEPISY]

Zimą nasze ciało potrzebuje więcej energii do utrzymania optymalnej temperatury, dlatego rozgrzewanie się od wewnątrz jest kluczowe. Gorące napoje nie tylko przynoszą natychmiastową ulgę zmarzniętym dłoniom, ale także pobudzają krążenie, wspierają układ odpornościowy i poprawiają samopoczucie. Co więcej, mogą stać się codziennym rytuałem, który wprowadza odrobinę hygge w zimowy dzień. Jak je przygotować? Wykorzystaj nasze przepisy!

Rozgrzewające herbaty czy napary pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, co jest szczególnie istotne w chłodniejsze miesiące. Dodatkowo, odpowiednio dobrane składniki w napojach mogą działać kojąco na gardło, wzmacniać odporność oraz wspierać trawienie. Naturalne składniki, takie jak imbir czy cynamon, mają właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, a dodatek miodu to nie tylko słodycz, ale także solidna dawka zdrowia.

Zdrowe, gorące napoje – co do nich dodawać?

Aby napój był zarówno smaczny, jak i zdrowy, warto sięgnąć po składniki pełne naturalnych właściwości prozdrowotnych:

Przyprawy korzenne: cynamon, imbir, kardamon i goździki – wspomagają krążenie, działają antybakteryjnie i nadają wyjątkowy aromat.• Cytrusy i owoce: plasterki pomarańczy, cytryny czy jabłka – wzbogacają napoje witaminą C.• Soki owocowe: naturalny sok malinowy czy żurawinowy – idealnie pasują do herbat, dodając słodyczy i wzmacniając odporność.• Miód i syropy: miód to niezastąpiony sojusznik w walce z przeziębieniem, a syropy z agawy czy klonowy dodają delikatnej słodyczy.• Zioła: świeża mięta, melisa czy rozmaryn – nie tylko poprawiają smak, ale także wspierają trawienie.

Trzy przepisy na zdrowe, gorące napoje

Złote mleko – napój na bazie kurkumy

• 1 szklanka mleka (np. migdałowego)• 1 łyżeczka kurkumy• 1/2 łyżeczki imbiru w proszku• Szczypta pieprzu czarnego• 1 łyżeczka miodu

Podgrzej mleko z przyprawami na małym ogniu, mieszając. Po przelaniu do kubka, dosłódź miodem. Ten napój rozgrzewa, wspiera odporność i działa przeciwzapalnie.

Herbata z cytrusami i przyprawami korzennymi

• 1 litr czarnej lub zielonej herbaty• Plasterki pomarańczy, cytryny i jabłka• 2 goździki i 1 laska cynamonu• 2 łyżeczki miodu

Do zaparzonej herbaty dodaj owoce i przyprawy, podgrzewając całość przez kilka minut na małym ogniu. Przed podaniem dosłódź miodem. Idealny napój na zimowe wieczory.

Gorąca czekolada z nutą pomarańczy

• 2 szklanki mleka• 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)• 1/2 łyżeczki cynamonu• Skórka otarta z 1 pomarańczy

Podgrzej mleko z kawałkami czekolady, cynamonem i skórką pomarańczową, mieszając do rozpuszczenia składników. Przelej do kubka i ciesz się rozgrzewającą słodyczą z cytrusowym akcentem.