tiramisu

i

Autor: pexels

PRZEPIS NA CIASTO

Robię tiramisu truskawkowe, a goście nie mogą się mu oprzeć. To ciasto cieszy podniebienia

2024-06-19 13:24

Sezon na truskawki trwa w najlepsze, więc nic dziwnego, że Polacy spożywają je na potęgę pod różną postacią. Smoothie, truskawki ze śmietaną lub różnego rodzaju ciasta. Czy wiesz, że tiramisu nie musi być tradycyjne? Takie ciasto można zrobić bez pieczenia z truskawkami!

Tiramisu truskawkowe to prawdziwy hit lata. Szybko, smacznie i piękne dla oka. Takie jest właśnie ciasto, które w tym roku robi w Polsce prawdziwy szał. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a Polacy jedzą je pod różną postacią. Desery, obiady, kolacje lub nawet orzeźwiające lemoniady z dodatkiem cytryny, lodu i mięty. Najchętniej spożywamy truskawki świeże, lekko posypane cukrem. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie czerwcowych obiadów bez makaronu polanego śmietaną i owocami. Jeszcze inni nadziewają pierogi truskawkami lub robią sernik na zimno z galaretką. Takie ciasto w okresie letnim jest najpopularniejsze, jednak w tym sezonie zdecydowanie rządzi truskawkowe tiramisu. W połączeniu z musem z truskawek, podłużnymi biszkoptami, kremem ze śmietanki i mascarpone, wychodzi naprawdę pyszny deser bez pieczenia.

ZOBACZ TAKŻE: Ile kosztują jagody w 2024 roku? Cena za słoik szokuje

Joanna Krupa przerwała wywiad Mandaryny. Powiedziała co naprawdę o niej myśli!

Truskawkowe tiramisu - przepis bez jajek

Latem Polacy preferują lekkie i chłodzące desery. Truskawkowe tiramisu, dzięki kremowej konsystencji i świeżym owocom, idealnie wpisuje się w te preferencje. To ciasto bez pieczenia nie jest zbyt ciężkie, ani zbyt słodkie, co czyni je idealnym wyborem na upalne, wakacyjne dni. Tiramisu truskawkowe jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Oto składniki, które są potrzebne do jego wykonania, a także przepis od A do Z.

Składniki: 

  • 500 g świeżych truskawek
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • podłużne biszkopty
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie liście mięty i wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  • Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na plasterki. Kilka truskawek odłóż na dekorację, a połowę zmiksuj na gładki mus z dodatkiem soku z cytryny.
  • Ubij na sztywno śmietankę 30%, następnie dodawaj do niej po łyżce serka mascarpone i cały czas ubijaj do powstania gładkiej masy.
  • Biszkopty namocz w musie truskawkowym i wyłóż do szklanej foremki. Następnie wyłóż na nie pokrojone truskawki i przykryj wszystko przygotowanym kremem. Powtórz czynność 2 lub 3 razy w zależności jak głęboka jest twoja forma/blaszka.
  • Na końcu ułóż warstwę kremu i udekoruj ją truskawkami i miętą. Możesz też posypać tiramisu wiórkami kokosowymi.
  • Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce - minimum 3 godziny.

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu