Tiramisu truskawkowe to prawdziwy hit lata. Szybko, smacznie i piękne dla oka. Takie jest właśnie ciasto, które w tym roku robi w Polsce prawdziwy szał. Sezon na truskawki trwa w najlepsze, a Polacy jedzą je pod różną postacią. Desery, obiady, kolacje lub nawet orzeźwiające lemoniady z dodatkiem cytryny, lodu i mięty. Najchętniej spożywamy truskawki świeże, lekko posypane cukrem. Jeszcze inni nie wyobrażają sobie czerwcowych obiadów bez makaronu polanego śmietaną i owocami. Jeszcze inni nadziewają pierogi truskawkami lub robią sernik na zimno z galaretką. Takie ciasto w okresie letnim jest najpopularniejsze, jednak w tym sezonie zdecydowanie rządzi truskawkowe tiramisu. W połączeniu z musem z truskawek, podłużnymi biszkoptami, kremem ze śmietanki i mascarpone, wychodzi naprawdę pyszny deser bez pieczenia.
ZOBACZ TAKŻE: Ile kosztują jagody w 2024 roku? Cena za słoik szokuje
Truskawkowe tiramisu - przepis bez jajek
Latem Polacy preferują lekkie i chłodzące desery. Truskawkowe tiramisu, dzięki kremowej konsystencji i świeżym owocom, idealnie wpisuje się w te preferencje. To ciasto bez pieczenia nie jest zbyt ciężkie, ani zbyt słodkie, co czyni je idealnym wyborem na upalne, wakacyjne dni. Tiramisu truskawkowe jest stosunkowo łatwe do przygotowania, a jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Oto składniki, które są potrzebne do jego wykonania, a także przepis od A do Z.
Składniki:
- 500 g świeżych truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- podłużne biszkopty
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie liście mięty i wiórki kokosowe
Przygotowanie:
- Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój na plasterki. Kilka truskawek odłóż na dekorację, a połowę zmiksuj na gładki mus z dodatkiem soku z cytryny.
- Ubij na sztywno śmietankę 30%, następnie dodawaj do niej po łyżce serka mascarpone i cały czas ubijaj do powstania gładkiej masy.
- Biszkopty namocz w musie truskawkowym i wyłóż do szklanej foremki. Następnie wyłóż na nie pokrojone truskawki i przykryj wszystko przygotowanym kremem. Powtórz czynność 2 lub 3 razy w zależności jak głęboka jest twoja forma/blaszka.
- Na końcu ułóż warstwę kremu i udekoruj ją truskawkami i miętą. Możesz też posypać tiramisu wiórkami kokosowymi.
- Ciasto należy dobrze schłodzić w lodówce - minimum 3 godziny.