Przepis na pyszne pączki poszukiwany jest przez wiele osób - w końcu Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki, kto ich nie lubi. Puszyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Właśnie tak można opisać słodką przekąskę, której na półkach sklepowych nie brakuje. Jest jednak jeden dzień w roku, kiedy pączków w marketach i piekarniach jest pod dostatkiem! Mowa o Tłustym Czwartku, który w 2024 roku wypada w czwartek 8 lutego. Tego dnia będą królowały faworki, obwarzanki, donuty i oczywiście pączki z przeróżnymi nadzieniami. Róża, adwokat, toffi, pistacja, truskawka, wiśnia, porzeczka, nutella i wiele innych dodatków. Choć sklepowe pączki są bardzo pyszne, można je zrobić o wiele taniej w domu. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie pączki, których nie powstydziłaby się Wasza babcia!
ZOBACZ TAKŻE: Pączki Magdy Gessler coraz droższe! Tyle trzeba będzie zapłacić w Tłusty Czwartek 2024
Przepis na pączki babci - zrób je w mgnieniu oka!
Zbliża się Tłusty Czwartek, więc nic dziwnego, że w sieci najchętniej wyszukiwaną frazą jest przepis na najlepsze pączki. W internecie jest ich naprawdę wiele, jednak przyznajmy szczerze - najlepsze pączki wychodziły zawsze z receptury babci. Stary przepis na pączki jest niezawodny i kiedy robimy wszystko krok po kroku, mamy szansę zrobić ucztę dla naszego podniebienia. Oto receptura na najlepsze pączki, które dawniej robiły Wasze babcie.
Składniki:
- 1kg mąki pszennej
- 10 dag drożdży świeżych
- 15 dag cukru
- 0,5 l mleka
- 7 żółtek
- 1 całe jajko
- 10 dag masła
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- 1 kieliszek spirytusu (dzięki niemu pączki nie wchłaniają tak dużo oleju)
- dżem, marmolada lub całe wiśnie z syropu
- olej do smażenia+smalec
- cukier puder do obtaczania/posypania
Przygotowanie pączków:
- zrób rozczyn, składniki: 3 łyżki ciepłego (nie gorącego) mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i drożdże, wymieszaj w wysokim naczyniu i odstaw w ciepłe miejsce na 15min do wyrośnięcia
- utrzyj mikserem na puszystą masę: żółtka i jajko, cukier, szczyptę soli, następnie zagrzej mleko tak by było ciepłe (nie gorące), rozpuść masło i wystudź je
- następnie do utartych jaj wsyp mąkę i podgrzane mleko - wymieszaj, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Nie zapomnij w tym miejscu dodać roztopionego masła
- pod koniec wyrabiania ciasta na pączki dodaj spirytus i wyrabiaj ciasto dotąd aż będzie odchodziło do rąk. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
- gdy ciasto urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy je na grubość 1 cm, wykrajamy krążki i nakładamy łyżeczkę nadzienia (najlepiej twardego, wtedy się nie wyleje), dokładnie zlepiamy i robimy "kulkę", odstawiamy do wyrośnięcia
- po tym czasie smażymy pączki na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, odsączamy na ręczniku papierowym, obtaczamy bądź posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Polecany artykuł: