pączki

i

Autor: pixabay.com

TŁUSTY CZWARTEK

Przepis na pyszne pączki babci. Ta receptura zostanie z Tobą na zawsze!

2024-02-08 8:25

W Polsce jednym z najbardziej wyczekiwanych dni w roku jest Tłusty Czwartek. To właśnie wtedy można pozwolić sobie na małe grzeszki w postaci pączków, faworków, obwarzanek i innych słodkości. Dziś zdradzamy Wam przepis na najpyszniejsze pączki, które z okazji Tłustego Czwartku zrobią furorę. Z tego przepisu korzystały kiedyś nasze babcie!

Przepis na pyszne pączki poszukiwany jest przez wiele osób - w końcu Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami. Pączki, kto ich nie lubi. Puszyste, miękkie, rozpływające się w ustach. Właśnie tak można opisać słodką przekąskę, której na półkach sklepowych nie brakuje. Jest jednak jeden dzień w roku, kiedy pączków w marketach i piekarniach jest pod dostatkiem! Mowa o Tłustym Czwartku, który w 2024 roku wypada w czwartek 8 lutego. Tego dnia będą królowały faworki, obwarzanki, donuty i oczywiście pączki z przeróżnymi nadzieniami. Róża, adwokat, toffi, pistacja, truskawka, wiśnia, porzeczka, nutella i wiele innych dodatków. Choć sklepowe pączki są bardzo pyszne, można je zrobić o wiele taniej w domu. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie pączki, których nie powstydziłaby się Wasza babcia!

ZOBACZ TAKŻE: Pączki Magdy Gessler coraz droższe! Tyle trzeba będzie zapłacić w Tłusty Czwartek 2024

"Berlin" i "Dom z papieru" to nie wszystko! Najlepsze role PEDRO ALONSO | To Się Kręci #29

Przepis na pączki babci - zrób je w mgnieniu oka!

Zbliża się Tłusty Czwartek, więc nic dziwnego, że w sieci najchętniej wyszukiwaną frazą jest przepis na najlepsze pączki. W internecie jest ich naprawdę wiele, jednak przyznajmy szczerze - najlepsze pączki wychodziły zawsze z receptury babci. Stary przepis na pączki jest niezawodny i kiedy robimy wszystko krok po kroku, mamy szansę zrobić ucztę dla naszego podniebienia. Oto receptura na najlepsze pączki, które dawniej robiły Wasze babcie.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży świeżych
  • 15 dag cukru
  • 0,5 l mleka
  • 7 żółtek
  • 1 całe jajko
  • 10 dag masła
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • 1 kieliszek spirytusu (dzięki niemu pączki nie wchłaniają tak dużo oleju)
  • dżem, marmolada lub całe wiśnie z syropu
  • olej do smażenia+smalec
  • cukier puder do obtaczania/posypania

Przygotowanie pączków: 

  • zrób rozczyn, składniki: 3 łyżki ciepłego (nie gorącego) mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżka mąki i drożdże, wymieszaj w wysokim naczyniu i odstaw w ciepłe miejsce na 15min do wyrośnięcia
  • utrzyj mikserem na puszystą masę: żółtka i jajko, cukier, szczyptę soli, następnie zagrzej mleko tak by było ciepłe (nie gorące), rozpuść masło i wystudź je
  • następnie do utartych jaj wsyp mąkę i podgrzane mleko - wymieszaj, dodaj wyrośnięte drożdże i wyrób ciasto. Nie zapomnij w tym miejscu dodać roztopionego masła
  • pod koniec wyrabiania ciasta na pączki dodaj spirytus i wyrabiaj ciasto dotąd aż będzie odchodziło do rąk. Przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce
  • gdy ciasto urośnie dwukrotnie rozwałkowujemy je na grubość 1 cm, wykrajamy krążki i nakładamy łyżeczkę nadzienia (najlepiej twardego, wtedy się nie wyleje), dokładnie zlepiamy i robimy "kulkę", odstawiamy do wyrośnięcia
  • po tym czasie smażymy pączki na dobrze rozgrzanym oleju z dwóch stron, odsączamy na ręczniku papierowym, obtaczamy bądź posypujemy cukrem pudrem i gotowe!
Sonda
Ile pączków planujesz zjeść w tłusty czwartek?
Listen on Spreaker.