gofry

i

Autor: canva

palce lizać

Przepis na chrupiące gofry jak z budki nad morzem. Ciężko im się oprzeć

2024-08-09 11:19

Gofry to deser, którego nie da się nie lubić. Podane na sucho, z cukrem pudrem lub innymi dodatkami smakują wyśmienicie. Do tej pory nie udało Ci się upiec gofrów takich jak te z budki nad morzem? Ten przepis sprawi, że go pokochasz i zapomnisz o nieudanych wypiekach z domowej gofrownicy.

Przepis na chrupiące gofry poszukiwany jest przez wiele osób. Jak zrobić pyszny deser niczym ten z nadmorskiej budki? Od teraz to nie problem. Gofry, choć proste w przygotowaniu, od lat cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie. To złociste, chrupiące ciasto, pokryte najczęściej cukrem pudrem, bitą śmietaną, świeżymi owocami lub polewą, jest synonimem kulinarnej przyjemności. Ale co sprawia, że gofry są tak kochane przez ludzi, zwłaszcza w miejscach turystycznych, takich jak nadmorskie kurorty? Wiele osób kojarzy gofry z beztroskimi chwilami wakacyjnego wypoczynku. Spacer po nadmorskiej promenadzie, powiew morskiej bryzy, a w ręku ciepły, świeżo wypieczony gofr - dla wielu to niemal rytuał. Gofry przywołują wspomnienia z dzieciństwa i są po prostu pyszne!

ZOBACZ TAKŻE: Dobry placek ze śliwkami i kruszonką. Zaserwuj go domownikom, a będą chwalić cię pod niebiosa!

Robią gofry w kształcie genitaliów. Poznańska cukiernia robi furorę

Przepis na gofry, które zawsze wychodzą

Jak zrobić idealne ciasto na gofry? Jeśli marzysz o chrupiącej, złocistej przekąsce, niczym ta z budki nad morzem, to dobrze trafiłeś. Pamiętaj jednak, że składniki na gofry zawsze powinny być w temperaturze pokojowej, a gdy pieczemy nasze gofry nie możemy w trakcie otwierać gofrownicy po kilka razy, bo to zaburzy cały proces wypiekania. Poniżej podajemy przepis na chrupiące i dobre gofry, który zawsze się sprawdza:

Składniki na około 10 gofrów:

  • 1,75 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie gofrów:

  • białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli
  • resztę składników zmiksować, a na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać
  • gofrownicę rozgrzać, natłuścić olejem
  • na rozgrzaną gofrownicę wlewać ciasto, piec około 6-8 min (w zależności od mocy gofrownicy)
  • gofry ostudzić i podawać z ulubionymi dodatkami
Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy
Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu