ciasto śliwkowe

i

Autor: pixabay.com

sezonowe dobro

Dobry placek ze śliwkami i kruszonką. Zaserwuj go domownikom, a będą chwalić cię pod niebiosa!

2024-09-06 8:17

Sezon na śliwki oficjalnie rozpoczęty! Na targach oraz w sklepach coraz częściej można znaleźć te pyszne, fioletowe owoce. Choć wiele osób lubi jeść je same, warto użyć ich także jako składnika do ciastka. Znamy idealny przepis na placek ze śliwkami, który po prostu rozpływa się w ustach!

Placek drożdżowy ze śliwkami, to ciasto które kojarzy się z kończącym latem, a nadchodzącą jesienią. Posypany kruszonką, do niedzielnej kawy lub herbaty smakuje idealnie! Jak go zrobić? Przepis jest naprawdę prosty. Sezon na śliwki to wyjątkowy czas w kuchni, kiedy możemy cieszyć się smakiem tych soczystych, słodko-kwaśnych owoców. Śliwki, szczególnie odmiany takie jak węgierki, idealnie nadają się do pieczenia i stanowią doskonały składnik różnorodnych ciast. Warto więc wykorzystać ten sierpniowy okres i przygotować domowe wypieki, które z pewnością zachwycą wszystkich domowników i gości. Nie da się ukryć, że ze śliwek często powstaje tarta, śliwkowe crumble, ciasto ucierane lub najzwyklejszy i najszybszy placek, na widok którego cieknie ślinka.

ZOBACZ TAKŻE: Ten chleb jest najzdrowszy. Twoje jelita ci za niego podziękują

Dlaczego warto jeść śliwki?

Prosty placek ze śliwkami - przepis

Placek ze śliwkami to klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody. Proste ciasto drożdżowe, kruche lub ucierane, połączone z soczystymi śliwkami i posypane kruszonką to idealny przysmak do kawy lub herbaty. Śliwki w takim wypieku nabierają intensywności smaku i doskonale komponują się ze słodkim, maślanym ciastem. Placek drożdżowy ze śliwkami zrobisz w mgnieniu oka, a Twoi goście będą chcieli dokładkę. Oto przepis:

Składniki na placek ze śliwkami:

  • 200 g masła
  • 800 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kruszonka (125 g masła, 1 szklanka mąki, 1/2 szklanki cukru)

ZOBACZ TAKŻE: Jagodzianki z przepisu babci wychodzą znakomite. Ciężko im się oprzeć i są tańsze niż u Magdy Gessler

Przygotowanie placka ze śliwkami:

  • Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połówki lub ćwiartki i usunąć pestki. Masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki.
  • Mikserem ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez około 8 minut.
  • Podczas ucierania dodawać kolejno po jednym jajku - tutaj ważne jest żeby zachować około 4 minutowy odstęp czasu.
  • Następnie dodać po kilka łyżek przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować na mniejszych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Gotowe ciasto należy przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i rozłożyć śliwki według uznania. Na końcu posypać ciasto wcześniej przygotowaną kruszonką - masło roztopić i ostudzić, następnie wymieszać z mąką oraz cukrem i wstawić do lodówki.
  • Zostało już tylko upiec placek w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C (góra-dół). Placek powinien piec się około 60 min.
  • Po tym czasie wyjąć placek z piekarnika, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy
Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu