pistacja

i

Autor: pixabay.com

MMM... PYCHOTA!

Pistacjanki tylko z TRZECH składników. Ten deser skradnie Twoje serce!

2024-02-26 12:44

Małe, zielone i niezwykle smaczne. Mowa o pistacjach, które mają wiele cennych składników odżywczych. Czy wiesz, że można z nich zrobić przepyszne przekąski? Zrób pistacjanki tylko z trzech składników i ciesz się wyjątkowym deserem do popołudniowej kawy lub herbaty.

Małe skarby pełne zdrowia. Mowa o pistacjach, czyli orzechach, które ukrywają się w twardych łupinach. Pistacje stanowią wyśmienity przysmak, ale również są bogatym źródłem wielu witamin. Zawierają między innymi witaminę C, E, B6, a także potas, cynk, kwas foliowy i magnez. Badania wykazują, że orzechy te wzmacniają układ odpornościowy i są doskonałe w zapobieganiu przeziębieniom. Oprócz tego pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. To jednak nie koniec zaskoczeń. Orzechy te są bogate w kwas foliowy oraz zawierają wiele kwasów tłuszczowych omega 3, które obniżają poziom cholesterolu, a dzięki sporej zawartości białka i wapnia, są niesamowicie dobre dla mięśni i kości.

ZOBACZ TAKŻE: Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę? O tych korzyściach na pewno nie wiedziałeś

Smolasty & Roxie Węgiel wspólna piosenka i wspólny wywiad w Radiu Eska

Pistacjanki - przepis z 3 składników

Co można zrobić z pistacji? Okazuje się, że pomysłów jest sporo. Pistacje mogą być dodatkiem do deserów, smakiem lodów, nadzieniem w pączkach lub można wykorzystać je do zrobienia pistacjanek, czyli małych drożdżówek z ciasta francuskiego. Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie takiej przekąski zajmie nam kilka minut. Zastanawiasz się jak zrobić pistacjanki? Przepis zamieszczamy poniżej:

Składniki na pistacjanki:

  • ciasto francuskie
  • krem pistacjowy
  • pistacje, które następnie rozkruszysz

Przygotowanie:

  • ciasto francuskie rozwinąć i posmarować kremem pistacjowym
  • zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi
  • przekroić rulon na pół i później każdą część w dwóch miejscach w poprzek (ma wyjść 6 równych pasków)
  • każdy nadziany pasek lekko rozciągamy i zlepiamy końcami na kształt gniazdka lub serca
  • takie pistacjanki od razu kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • posypujemy pokruszonymi pistacjami
  • piec 20min w 180 st. Celsjusza

Z jednego opakowania ciasta francuskiego wychodzi 6 pistacjanek.

Owoc czy warzywo? Sprawdź czy odgadniesz!

Pytanie 1 z 12
Oliwki to: