Obiad z kurkami w roli głównej. Pomysły na sezonowe dania z grzybami

2025-07-09 13:15

Lato to prawdziwa uczta dla smakoszy sezonowych warzyw i owoców. Wśród kulinarnych skarbów tego okresu szczególne miejsce zajmują kurki, czyli delikatne, aromatyczne i pełne smaku grzyby o kolorze żółtym. Zobacz, za co je kochamy i co pysznego możesz z nich wyczarować na obiad!

kurki

i

Autor: Canva.com

Kurki znane również jako pieprzniki jadalne, to jedne z najbardziej wyczekiwanych grzybów sezonu letniego. Ich charakterystyczny złotożółty kolor, delikatna struktura i lekko pieprzny smak sprawiają, że są prawdziwym rarytasem w kuchni. Poza walorami smakowymi mają też właściwości prozdrowotne. Są niskokaloryczne, zawierają sporo błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów takich jak potas i żelazo. Kurki świetnie komponują się zarówno z mięsem, jak i z makaronem, jajkami czy warzywami. Ich sezon trwa krótko, dlatego warto wykorzystać ten czas i cieszyć się nimi jak najczęściej. W kuchni sprawdzają się zarówno w roli głównej, jak i jako dodatek, który podkręca smak całego dania.

ZOBACZ TAKŻE: Kurki już w sprzedaży. Tyle trzeba zapłacić za kilogram grzybów

Kurki - dlaczego warto je jeść? Czy kurki są zdrowe?

Dobry obiad z kurek - pomysły

Co zrobić z kurkami na obiad? Kurki dają ogromne możliwości w kuchni. Oto kilka sprawdzonych pomysłów na pyszny obiad:

  • Makaron z kurkami i słodką śmietanką - podsmaż kurki z cebulą, dodaj śmietanę i świeży koperek, a na końcu wymieszaj, możesz zagęścić i zjeść z ulubionym makaronem. Jeśli chcesz bardziej sytą wersję możesz dodać indyka lub fileta z kurczaka - kroisz w kostkę, przyprawiasz, podsmażasz i łączysz z resztą składników.
  • Jajecznica z kurkami - bardziej przygotowujemy ją na śniadanie, ale jeśli jest gorąco a my mamy lenia, możemy podać ją na obiad.
  • Ziemniaki z koperkiem i kurkami - duszone na maśle kurki z młodymi ziemniakami to idealne, letnie połączenie.
  • Pierogi z kurkami – dla tych, którzy lubią tradycję z nutą nowości takie pierogi z pewnością będą smakować wyśmienicie!
  • Nadziewane sakiewki z ciasta francuskiego z kurkami i serem feta - chrupiące z zewnątrz, kremowe w środku. Świetnie smakują na ciepło i zimno.
  • Risotto z kurkami i parmezanem - kremowe, aromatyczne danie z nutą białego wina i sera.
  • Kluski śląskie z sosem kurkowym - tradycyjne danie w nowym wydaniu. Kurki w tym wydaniu świetnie zastępują klasyczny sos pieczarkowy.
  • Tarta z kurkami i kozim serem - idealna na obiad lub kolację. Można dodać szpinak lub por.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kurkami i boczkiem - sycąca i pachnąca, doskonała na większy głód.
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie z kurek - danie restauracyjne, które łatwo zrobić w domu.
  • Placki ziemniaczane z kurkami w śmietanie - chrupiące placki i aksamitny sos – klasyka z twistem.
  • Leczo warzywne z dodatkiem kurek - lżejsze, letnie danie jednogarnkowe, idealne z kaszą.
  • Naleśniki z farszem kurkowo-serowym - zapieczone w piekarniku lub podane na świeżo z sosem.
  • Zupa kurkowa - gotowana na bulionie z dodatkiem cebulki i zabielona śmietaną będzie smakować idealnie!
QUIZ. Które grzyby są jadalne? 10/10 oznacza, że w lesie dasz sobie radę!
Pytanie 1 z 10
Czy borowik ponury jest jadalny? (fot. Stephane Vitzthum/Bios Photo/East News)
Borowik ponury