Co jeść na obiad w upał? Takie pytanie zadaje sobie niejedna osoba, którą męczą wysokie temperatury. Tegoroczne lato przypomniało o sobie pod sam koniec wakacji i postanowiło rozpieścić Polaków wysokimi temperaturami. Niestety upały w granicach 30-35 stopni Celsjusza są zmorą i nie dają radości, lecz mocno męczą. W upalne dni nie mamy ochoty stać w kuchni przy garach, a wrząca woda, smażenie na patelni sprawia, że w domu robi się jeszcze goręcej. W związku z tym wiele osób poszukuje przepisów na letnie obiady, które będą lekkie i odżywcze, a dodatkowo nie obciążą i tak wyczerpanego już organizmu wysoką temperaturą. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych dań na upalne dni. Nie są wymagające i zajmą nam tylko kilka chwil.
ZOBACZ TAKŻE: Kiedy będzie chłodniej w Polsce? Znamy datę ochłodzenia i zmiany pogody
Co jeść w upał? Lekkie obiady na lato
Dieta w upalne dni powinna być lekka i odżywcza. Nie można zapominać także o nawadnianiu, które podczas wysokich temperatur jest bardzo ważne. Swoją dietę możemy wzbogacić także w owoce, takie jak arbuz, który pomaga utrzymać odpowiednie nawodnienie organizmu. Co jeść na obiad w upalne dni? Latem idealnie sprawdzają się obiady bezmięsne, sałatki i kombinacje makaronów. Oto nasze propozycje:
- chłodnik litewski
- okroszka
- makaron z serem
- kasza z zsiadłym mlekiem
- makaron ze śmietaną i truskawkami
- koktajle z owoców i warzyw
- truskawki ze śmietaną
- sałatka grecka z bagietką czosnkową
- pomidory faszerowane sałatką z tuńczyka
- spaghetti łososiowe
- zupa owocowa na zimno
- carpaccio z buraka
- kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym
- makaron z cukinią
- placuszki z cukinii
- makaron z kurkami i kurczakiem
- domowy kebab z dużą ilością warzyw
- fasolka szparagowa z bułką tartą
- domowe sushi
- spring rollsy
- vege bowl
- cukinia w bułce tartej/cieście naleśnikowym z sosem czosnkowym