Spis treści
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków na temat zdrowego żywienia. Pokazuje lepsze zamienniki, mówi o tym czego nie powinno robić się w kuchni, a co może nam mocno szkodzić. Sztuczne barwniki, spulchniacze i nie tylko - ona zna się na tym co robi. Widzowie najbardziej kojarzą ją z programu emitowanego na TVN Style "Wiem, co jem i wiem, co kupuję". Ostatnio można oglądać ją jednak na antenie CANAL+ w programie "Bosacka daje radę". Oprócz tego dziennikarka prowadzi swoje social media, w których często obdarowuje obserwatorów złotymi radami. W związku z najsłodszą datą w kalendarzu, czyli Tłustym czwartkiem, Katarzyna Bosacka pokusiła się o komentarz w sprawie pączków. Kategorycznie odradziła jedzenie słodkości z supermarketów!
ZOBACZ TAKŻE: Przepis na pączki Magdy Gessler. Zrób je w domu, a nie pożałujesz!
Tych pączków lepiej nie jeść
Jakich pączków lepiej nie jeść? Katarzyna Bosacka jak zawsze przyszła z dobrą radą. W rozmowie z ShowNews ostrzegła, by kategorycznie nie kupować takich słodkości w supermarketach.
- W supermarketach i dyskontach większość pączków i donatów to produkty mrożone. Można to sprawdzić na opakowaniu zbiorczym. Na dużym tekturowym pudełku, w którym umieszczone są pączki, znajdziemy nie tylko skład, ale też informację, "produkt głęboko mrożony, należy spożyć 24h po rozmrożeniu". Pamiętajmy, że pączki należy kupować w sprawdzonych cukierniach, bo lepiej zjeść jednego dobrego niż pięć paskudnych - powiedziała.
ZOBACZ TAKŻE: Faworki z ciasta francuskiego to uczta dla podniebienia! Zrób ekspresowe słodkości na Tłusty Czwartek
Gdzie kupić najlepsze pączki?
Dobre pączki możemy zrobić sami w domu, lub jak mówi Katarzyna Bosacka, zakupić je w sprawdzonych cukierniach. Najlepsze pączki powinny być przygotowane z wysokiej jakości mąki, która nadaje się do wypieku ciast drożdżowych. Prawdziwy pączek powinien być przygotowany z użyciem świeżych drożdży, świeżych jaj i oczywiście naturalnych składników i dodatków. Tradycyjnie pączki powinny być smażone nie na oleju (szczególnie nie na oleju palmowym), lecz na smalcu.