Błyskawiczne faworki z ciasta francuskiego pokocha każdy! Nie dość, że można je przygotować w ekspresowym tempie, to jeszcze zamiast smażyć je na oleju, możemy włożyć do piekarnika. Jak zrobić faworki z ciasta francuskiego? To banalnie proste. Tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami. Tego dnia wszystkie słodkości mają "zero kalorii", a my chętnie korzystamy z opcji jedzenia przeróżnych pączków, obwarzanków i... chrustu. Mowa oczywiście o faworkach, które są delikatne, obsypane cukrem pudrem, a ich cena w piekarniach zwala z nóg! W niektórych punktach za kilogram faworków można zapłacić nawet 100 złotych. Jeśli cena Was zszokowała, a sami nie chcecie spędzać pół dnia w kuchni, mamy dla Was przepis na szybkie faworki.
ZOBACZ TAKŻE: Przepis na pączki Magdy Gessler. Zrób je w domu, a nie pożałujesz!
Szybki przepis na faworki
Faworki z ciasta francuskiego w piekarniku to przekąska, którą zrobisz błyskawicznie! Przepis jest banalnie prosty, a w dodatku tani i szybki, ponieważ możesz zrobić je (razem z pieczeniem) w 15 minut. Gotowe ciasto francuskie kupisz w każdym sklepie na tzw. lodówkach. Markety oferują także ciasta z mniejszą ilością cukru, które mają wówczas mniej kalorii.
PRZYGOTOWANIE:
- Ciasto francuskie wyjmij z opakowania i połóż na czystym, suchym blacie - bądź stolnicy.
- Przetnij ciasto nożykiem na pół wzdłuż dłuższego boku, a następnie każdy pasek skróć.
- Każdy pasek natnij w środku prostą linią na długość ok. 4 cm.
- Następnie złap za jeden koniec, przełóż go przez otwór na środku i wywiń na zewnątrz.
- Faworki umieść na blaszce do pieczenia (możesz też posmarować je cienką warstwą roztrzepanego żółtka).
- Nasze ciastka pieczemy około 10 minut do zarumienienia w 200 st. Celsjusza.
- Wyjmij z piekarnika, poczekaj aż przestygną, a na koniec posyp faworki cukrem pudrem. Gotowe!
Smacznego!
Polecany artykuł: