Spis treści
Pączki na Tłusty czwartek to zdecydowanie najpopularniejsza słodka przekąska, która rządzi tego dnia! Dawniej jadło się je tylko z domową konfiturą owocową, bądź tradycyjnie z różą, jednak z czasem cukiernicy postanowili zafundować klientom nowe doznania. Nadzieje serowe z pomarańczą, oreo, kinder bueno, pistacja, owoce egzotyczne i nie tylko! Ogromną furorę co roku robią pączki Magdy Gessler. Niestety ich cena wprawia niektórych o zawrót głowy, dlatego nic dziwnego, że wiele osób poszukuje przepis na pączki słynnej restauratorki. W domu wyjdą o wiele taniej i będzie ich za tę cenę znacznie więcej, niż jedna sztuka.
ZOBACZ TAKŻE: Przepis na faworki. Miękkie i puszyste słodkości na Tłusty Czwartek
Magda Gessler pączki - CENA szokuje!
Im bliżej Tłustego czwartku, tym więcej osób zastanawia się, ile kosztują pączki u Magdy Gessler? W cukierni Magdy Gessler "Słodki Słony", która znajduje się w Warszawie oferta na Tłusty czwartek jest naprawdę szeroka. Klienci mogą zakupić pączki z klasycznym nadzieniem z różą, ale także te z maliną, ajerkoniakiem, a nawet czekoladę ze śliwką! W 2024 roku za pączka u Magdy Gessler trzeba zapłacić 22 zł za sztukę i co ciekawe, jest o o 22% więcej porównując rok 2023. Sporo? Oceńcie sami.
ZOBACZ TAKŻE: Magda Gessler jest postrachem stewardess. "Przynieś mi, zrób, powiedz"
Pączki Magdy Gessler - PRZEPIS
Masz ochotę na pączki od Magdy Gessler, ale cena Cię przeraża? Zrób je sam w domu za o wiele niższą cenę! Chociaż słynna restauratorka trzyma swoje receptury w tajemnicy, to podrzucamy przepis, z którego mogą wyjść podobne pączki jak z jej warszawskiej knajpki. Palce lizać!
SKŁADNIKI:
- 1kg wysokogatunkowej mąki, najlepiej Szymanowskiej (mąką jasna typ 480)
- 250ml tłustego mleka
- 150g cukru
- 50g świeżych drożdży
- 0,5 op. cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
- 250g prawdziwego masła
- 15 jajek
- szczypta soli
- konfitura (bądź inne nadzienie)
- smalec do smażenia
- opcjonalnie alkohol (wódka, spirytus) - pączki podczas smażenia wchłaniają mniej tłuszczu (dodać do ciasta 1 łyżka na 250g mąki)
- "na górę" - domowy lukier, kandyzowana skórka pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Z 1kg mąki przygotujemy około 30 pączków. Oto przepis, który jest naprawdę bardzo prosty, a pączki wychodzą takie, że palce lizać!
- W pierwszej kolejności robimy rozczyn. W garnuszku podgrzewamy (nie zagotowujemy!) mleko z 50 gramami cukru. Po podgrzaniu zabieramy garnek z palnika i dorzucamy drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy stopniowo pół szklanki mąki - zaczyn musi mieć konsystencję gęstej śmietanki. Przykrywamy i czekamy aż urośnie.
- 5 całych jaj i 10 żółtek rozcieramy z pozostałym cukrem, dodajemy szczyptę soli i połowę opakowania cukru waniliowego. Mieszamy i musimy podgrzać do maksymalnie 35 st. Celsjusza (letnia temperatura).
- Masa jajeczna po rozpuszczeniu powinna być gładka i wtedy łączymy ją z zaczynem. Mieszamy i dodajemy stopniowo mąkę Ugniatamy i wyrabiać długo (20 minut ręcznego wyrabiania). Ciasto powinno być gładkie, luźne i elastyczne - nie należy podsypywać go mąką.
- Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h, jednak aby je "dotlenić" po pół godzinie ponownie wyrobić, odczekać 0,5h i wyrobić drugi raz.
- Po "odpoczynku" formułujemy pączki i je nadziewamy konfiturą w temperaturze pokojowej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w szerokim garnku - WAŻNE! Temperatura odpowiednia do smażenia pączków to około 175 stopni.
- Gotowe pączki odsączamy na papierze kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy domowym lukrem.
- Smacznego!
Polecany artykuł: