kompot

i

Autor: zdjęcie poglądowe, pixabay.com

przepis na święta

Jak ugotować kompot z suszu? Przepis na wigilijny aromatyczny napój z suszonych owoców

2024-12-23 11:10

Kompot z suszu to jeden z symboli, który pojawia się na wigilijnym stole. Aromatyczny napój z suszonych owoców, to nie tylko zdrowsza alternatywa od słodzonych soków ze sklepu, ale także nieodłączna tradycja świąt. Jak go przygotować? To wcale nie jest takie trudne. Poniżej przedstawiamy przepis na najlepszy kompot z suszu.

Kompot z suszu to jeden z tych smaków, które kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Aromatyczny napój, przygotowany z suszonych owoców, gości na wielu wigilijnych stołach w Polsce. To nie tylko tradycyjny element świątecznego menu, ale także zdrowa alternatywa dla słodzonych napojów. Dlaczego warto pić kompot z suszu? Przede wszystkim taki domowy napój jest bogaty w błonnik, witaminy i minerały, które pomagają w trawieniu, co jest szczególnie ważne po obfitej kolacji wigilijnej. Dzięki użyciu naturalnych składników kompot ma niepowtarzalny smak i zapach, bez potrzeby dodawania sztucznych aromatów, czyli jest naprawdę zdrowy!

ZOBACZ TAKŻE: Pasterka w TV - transmisja, godzina. Gdzie oglądać mszę świętą w telewizji?

Beszamel - Kompot z suszu owocowego

Kompot wigilijny z suszu - PRZEPIS

Czy wiesz, że kompot z suszu pijemy od ponad 1000 lat? Taką informację przekazali niegdyś archeologowie,a dowodzą to pestki znalezione na najstarszych stanowiskach archeologicznych z czasów pierwszych Piastów, że na pewno raczył się nim Mieszko I. Jak ugotować kompot z suszu? To nie jest wcale takie trudne. Do zrobienia napoju potrzebujesz tylko kilku składników. Oto przepis na kompot z suszu.

Składniki:

  • 200 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 50 g suszonych moreli (opcjonalnie)
  • 2-3 litry wody
  • 3-4 łyżki cukru lub miodu (do smaku)
  • 2-3 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • Skórka z pomarańczy (opcjonalnie)

ZOBACZ TAKŻE: Sałatka z tortellini na święta. Prosta, szybka i naprawdę smaczna!

Przygotowanie:

  • Namocz owoce: Suszone owoce opłucz pod bieżącą wodą, a następnie namocz w zimnej wodzie przez 1-2 godziny. Dzięki temu będą bardziej miękkie i szybciej oddadzą swój smak do kompotu.
  • Gotowanie: W dużym garnku zagotuj wodę, a następnie dodaj wszystkie owoce razem z wodą, w której się moczyły.
  • Dodaj przyprawy: Wrzuć goździki, laskę cynamonu i ewentualnie skórkę z pomarańczy, aby nadać kompotowi świątecznego aromatu.
  • Słodzenie: W razie potrzeby dodaj cukier lub miód. Pamiętaj, że suszone owoce same w sobie są słodkie, więc ilość cukru dostosuj do własnych preferencji.
  • Gotuj na wolnym ogniu: Gotuj kompot przez około 30-40 minut, aż owoce będą miękkie, a napój nabierze intensywnego smaku.
  • Ostudź i podaj: Kompot smakuje najlepiej lekko schłodzony, ale można go również podawać na ciepło.