czekolada

i

Autor: canva

CZEKOLADA

Jak rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej? Niezawodny sposób, który pokochały Polki

2024-04-12 10:27

Czekolada, kto jej nie lubi? To ulubiony przysmak wielu ludzi nie tylko w Polsce, ale i na świecie! Idealnie sprawdza się także jako dodatek do ciast i deserów, jednak wiele osób ma problem z jej rozpuszczaniem. Jak robi się kąpiel wodną z czekolady? W czym najlepiej ją rozpuścić. To nie jest takie trudne!

Jak zrobić żeby czekolada była płynna? To odwieczny problem, który pojawia się podczas robienia deserów i pieczenia ciast. Jedni mogą żyć bez czekolady, jedna znaczna większość populacji ją po prostu uwielbia! Istnieje wiele rodzajów czekolad, po które najczęściej sięgamy. Mleczna, biała z orzechami jest idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy i herbaty. Nie można zapomnieć także o ciemnej czekoladzie, która mimo mniejszego zainteresowania, jest bogata w cenne składniki. Warto wiedzieć, że właśnie czekolada gorzka jest źródłem polifenoli, które wykazują działanie antyoksydacyjne. Jej umiarkowane spożycie może między innymi zmniejszać ryzyko powstawania miażdżycy. Niestety potencjał antyoksydacyjny, maleje w obecności białek mleka. Oznacza to, że czekolada mleczna wykazuje wówczas dużo mniejszy efekt.

Fanki dzwonią do Dawida Kwiatkowskiego na żywo! Wywiad - Radio ESKA

Jak się robi kąpiel wodną czekolady?

Czekolada jest także idealna jako płynny dodatek do ciast i deserów. Z tabliczki można zrobić polewę, która skradnie serca wszystkich. Rozpuszczając czekoladę w kąpieli wodnej, możemy też polać nią naleśniki, dodać do masy lub polać nią truskawki. Jak zrobić polewę z czekolady w kąpieli wodnej? To banalnie proste, a najlepszym sposobem jest właśnie kąpiel wodna. Zapomnij o rozpuszczaniu tabliczki czekolady w garnku lub mikrofali, kąpiel jest zawsze niezawodna! Oto dwa sposoby na rozpuszczenie czekolady, które są najlepsze:

Patent na rozpuszczenie czekolady z durszlakiem

  1. Czekoladę połam na drobne kawałki i umieść w miseczce
  2. Następnie wlej do garnka wodę i zagotuj, a kiedy będzie wrzeć postaw na garnku durszlak, w który umieścisz miseczkę z połamaną czekoladą
  3. Unosząca się para sprawi, że czekolada powoli zacznie się rozpuszczać i nie będzie w niej grudek.

Patent na rozpuszczenie czekolady z miską

  1. W mniejszej misce umieść połamaną czekoladę
  2. Następnie do większej miski nalej gorącą wodę
  3. Postaw na wodzie miseczkę z czekoladą i poczekaj aż się rozpuści
  4. Ważne jest, by miseczka z czekoladą nie zanurzyła się całkowicie!

ZOBACZ TAKŻE: Czy można jeść końcówkę banana? Odpowiedź zaskoczy każdego!