Jak przechowywać pieczarki żeby nie ściemniały? Jest na to niezawodny sposób! Pieczarki to gatunek grzybów jadalnych z rodziny pieczarkowatych. Występują w różnych odmianach, od białych po brązowe, a nawet szlachetne takie jak pieczarki portobello. Są one bogatym źródłem białka, witamin, takich jak witamina D, B2, B3 oraz minerałów, w tym potasu, fosforu, i selenu. Warto również wiedzieć, że pieczarki są niskokalorycznym warzywem, więc idealnie sprawdzą się na diecie odchudzającej. Można wykorzystać je w różnorodnych daniach, od zup i sałatek po nadziewane dania główne. Ich delikatny smak doskonale komponuje się z wieloma innymi składnikami, co czyni je niezastąpionymi w kuchni. Niestety jest jeden problem, a mianowicie szybkie psucie się pieczarek. Grzyby po jednym dniu przechowywania w lodówce, potrafią zrobić się czarne i nieapetyczne. Jak temu zapobiec? Mamy na to sposób!
Co zrobić aby pieczarki nie czerniały?
Co zrobić aby pieczarki były białe, a nie ciemne? Aby zachować ich świeżość i apetyczny wygląd, należy dobrze je przechowywać w lodówce. Oto kilka wskazówek:
- zadbaj o chłodne i wilgotne miejsce: pieczarki najlepiej przechowywać w lodówce w woreczkach papierowych lub w perforowanych opakowaniach, które umożliwiają przepływ powietrza.
- unikaj plastiku: plastikowe torebki mogą sprzyjać gromadzeniu się wilgoci, co może skrócić czas przechowywania pieczarek i sprzyjać rozwojowi pleśni.
- nie myj przed przechowywaniem: pieczarki powinny być przechowywane w całości, nie myte przed czasem konsumpcji. Wilgoć z mycia może przyspieszyć proces psucia się grzybów. Pieczarki umyj dopiero przed ich użyciem.
Polecany artykuł: