Spis treści
Sezon na polskie truskawki zaczyna się zazwyczaj pod koniec maja i trwa do lipca. Warto na nie poczekać, bo są nie tylko pyszne, ale też zdrowe i bogate w witaminy. Zawierają m.in. witaminę C, która wzmacnia odporność i działa antyoksydacyjnie, a także witaminę A, która korzystnie wpływa na stan naszej skóry i wzrok. Truskawki bogate są również w kwas foliowy, potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, a dodatkowo są niskokaloryczne.
Pierwsze polskie truskawki z upraw tunelowych (czyli tych pod osłonami) pojawiają się zazwyczaj w połowie maja. Jednak te najbardziej naturalne i aromatyczne z gruntu, dojrzewają na przełomie maja i czerwca, w zależności od pogody. Szczyt sezonu przypada zazwyczaj na czerwiec, kiedy truskawki są dostępne niemal wszędzie w sklepach, na targach i u lokalnych rolników, a ich zapach unosi się w powietrzu.
ZOBACZ TAKŻE: Sezon na truskawki tuż tuż. Wykorzystaj ten czas i jedz ich jak najwięcej!
Jak umyć truskawki?
Jak skutecznie myć truskawki z ziemi i pestycydów? Truskawki to owoce delikatne i miękkie, dlatego wymagają szczególnego traktowania - zwłaszcza przed jedzeniem. Choć często wyglądają na czyste, mogą być pokryte resztkami ziemi, pyłu, bakterii, a także pozostałościami pestycydów i nawozów. Mycie ich to nie opcja, to konieczność, tym bardziej jeśli zależy Ci na zdrowiu. Oto skuteczne sposoby na mycie truskawek:
- kąpiel w wodzie z octem - ocet neutralizuje wiele bakterii i pomaga usunąć pestycydy;
- woda z sodą oczyszczoną - soda pomaga rozpuścić pozostałości chemiczne z powierzchni owoców;
- płukanie w zimnej bieżącej wodzie z dodatkiem soli - sól może pomóc w usunięciu drobnoustrojów oraz niektórych owadów i ich larw (które czasem skrywają się w owocach).
Niestety czasami nie mamy w domu sody, ani octu. Co wtedy, jeśli najdzie nas ochota na truskawki? Z pomocą przychodzi moczenie owoców w czystej wodzie (min. 2-3 razy). Dlaczego to działa? To podstawowy sposób na pozbycie się ziemi i kurzu, choć nie usunie niestety wszystkich pestycydów.
Dlaczego zawsze trzeba myć truskawki?
- Pestycydy - nawet w polskich uprawach stosuje się środki ochrony roślin, które mogą pozostać na skórce owoców.
- Bakterie i pasożyty - owoce zbierane z ziemi, pakowane i transportowane mogą być skażone np. bakteriami E.coli, Salmonellą lub jajami pasożytów.
- Zanieczyszczenia z pola i drogi - kurz, sadza, ziemia, piasek – wszystko to może osiadać na powierzchni owoców.