Ile trzymać mięso w zamrażarce?

i

Autor: Canva

popełniasz błąd?

Ile można trzymać mięso w zamrażarce? Nie może tam leżeć w nieskończoność! Kurczak krócej niż wieprzowina

2024-10-23 12:36

Sporo osób myśli, że mięso w zamrażarce można trzymać tak długo, ile się chce. W końcu po to tam wylądowało! Otóż prawda jest inna. Każdy rodzaj mięsa może być przechowywany w minusowej temperaturze przez określony czas. Szczególnie szybko należy rozmrozić drób.

Mięso w zamrażarce - ile można trzymać? Okazuje się, że niewiele osób zna poprawną odpowiedź na to pytanie! Wielu z nas sądzi, że zamrażarka to sposób na nieograniczoną konserwację jedzenia. Często wydaje nam się, że produkty przechowywane w stanie zamrożenia mogą być trzymane w zamrażarce niemal w nieskończoność, a ich jakość i wartości odżywcze pozostaną takie same. Niestety, to mit, który może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Zamrażarka, chłodząc produkty do bardzo niskich temperatur, zatrzymuje oczywiście rozwój bakterii i grzybów, które powodują psucie się żywności. Dzięki temu możemy przedłużyć przydatność mięsa do spożycia nawet o kilka miesięcy. Trzeba jednak pamiętać, że biegiem czasu w zamrożonym mięsie także zachodzą zmiany – tłuszcze mogą się utleniać, a struktura włókien mięśniowych zmieniać. Poza tym - czas przechowywania mięsa w zamrażalniku zależy też od jego rodzaju. Drobiu nie będziemy trzymać np. tyle samo, co wieprzowiny.

Czesi przyjeżdżają do Polski po mięso. Masowo kupują jeszcze jeden produkt. Sprawdziliśmy ceny po obu stronach granicy

Jak długo smażyć schabowego, żeby był idealny? Walka o to trwa od lat [GALERIA]

Jak długo można przechowywać mięso w zamrażarce? Wiele osób popełnia błąd!

Chociaż niska temperatura hamuje rozwój mikroorganizmów, nie zapobiega całkowicie zmianom jakościowym, co oznacza, że mięsa w zamrażarce nie można trzymać w nieskończoność. Zamrożone mięso z czasem traci swoją teksturę, smak, a nawet wartości odżywcze. Czas przechowywania mięsa w zamrażarce zależy od jego rodzaju. Oto orientacyjne zalecenia:

  • Drób - do 3 miesięcy, pokrojony dłużej
  • Wołowina - do 8 miesięcy
  • Wieprzowina - do 6 miesięcy
  • Mięso mielone - do 2 miesięcy
  • Ryby tłuste - do 3 miesięcy, ryby chude - do 6 miesięcy
  • Podroby (np. wątróbka) - do 4 miesięcy

Zadbaj o odpowiednie przechowywanie i monitoruj daty, aby zawsze cieszyć się pełnym smakiem i świeżością swoich zapasów!

Źródło: Ile można trzymać mięso w zamrażarce? Nie może tam leżeć w nieskończoność! Kurczak krócej niż wieprzowina