Idealna dieta dla osób chorych na jelitówkę. Te potrawy postawią cię na nogi

2024-09-23 15:05

Chyba nikt nie lubi być chory, a tym bardziej mieć dolegliwości żołądkowe. Gdy dopadnie nas słynna jelitówka zwijamy się z bólu brzucha, wymiotujemy i niestety mamy biegunkę. Co jeść podczas takiego stanu? Ważne jest nie tylko uzupełnianie płynów, ale także dieta, która zdegeneruje organizm.

ból brzucha

i

Autor: Canva.com

Jak szybko pozbyć się jelitówki? To pytanie zadał sobie chyba każdy, kogo dotknęło to paskudztwo! Grypa żołądkowa, powszechnie znana jako jelitówka, to dolegliwość powszechnie występująca i często bardzo uciążliwa. Objawia się przeważnie biegunką, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha i ogólnym osłabieniem. Choć większość przypadków jest łagodna i samoograniczająca się, może być niebezpieczna dla osób starszych, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Kiedy objawy się nasilają - przede wszystkim biegunka i wymioty, może dojść do odwodnienia, dlatego ważne jest odpowiednie nawodnienie i skuteczne lekarstwa, które można kupić bez recepty w aptece jak Nifuroksazyd, Smecta, Laremid, czy też słynny Węgiel leczniczy. Co jeść kiedy mamy jelitówkę? Odpowiednia dieta przy tego typu dolegliwościach jest bardzo ważna!

ZOBACZ TAKŻE: Przyjaciółka poleciła mi herbatę z liści malin. Ten napar naprawdę działa cuda!

Poradnik Zdrowie - Ból z lewej strony brzucha

Dieta przy grypie żołądkowej - co jeść?

Co jeść i pić przy jelitówce? Ważna jest woda, elektrolity, gorzka herbata lub słynna coca-cola - jednak warto wybierać wersję bez cukru, by nie nasilić biegunki. Co natomiast jeść podczas choroby? Wiele osób podczas pierwszych godzin jelitówki stosuje tzw. "głodówkę", jednak aby mieć siłę i powoli regenerować organizm najlepiej zastosować dietę lekkostrawną. Oto co można jeść podczas grypy żołądkowej:

  • delikatny rosół z ryżem
  • sucharki
  • biała bułka
  • delikatny krupnik
  • chude mięso jak indyk lu kurczak, najlepiej gotowane lub pieczone
  • gotowane warzywa - marchewka, ziemniaki
  • biszkopty
  • owoce bez skórki - jabłko, banan
  • płatki owsiane
  • kleik ryżowy
  • rzadki kisiel
  • kasza manna na wodzie
  • jajko na miękko

W okresie choroby należy dobrze nawadniać organizm - pić ok. 2,5 l płynów w ciągu dnia, a także także włączyć suplementację probiotykami. Ważne jest również to, by powrót do diety sprzed choroby był stopniowy. 

ZOBACZ TAKŻE: Babciny patent na dolegliwości żołądkowe. Obok tej zupy nie można przejść obojętnie!