zupa

i

Autor: pexels

przepis

Jak boli mnie brzuch babcia gotuje mi tę zupę. Jest przepyszna i łagodzi dolegliwości!

2024-05-16 13:10

Boli Cię brzuch lub masz problemy z jelitami? Ta zupa, którą gotują babcie jest naturalnym lekiem i może złagodzić dolegliwości. Kiedy jej skosztujesz zakochasz się i będziesz ją przyrządzać nie tylko wtedy, gdy zaczną się problemy żołądkowe.

Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach i jest to ogromny błąd. Nie dość, że są smaczne, łatwe w wykonaniu, to jeszcze dobrze działają na żołądek. Wiele osób będąc na diecie stosuje zupy, ponieważ są niskokaloryczne i można się nimi najeść. Jedną z zup, która niesamowicie dobrze wpływa na organizm jest rosół. Zupa ta idealnie sprawdzi się przy osłabieniu, przeziębieniu lub grypie, gdy nie mamy apetytu. Domowym remedium na dolegliwości jelitowo-żołądkowe jest nie tylko rosół. Zupa, którą często gotowały nasze babcie ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Już po zjedzeniu jednego talerza poczujesz ulgę!

ZOBACZ TAKŻE: Co można zrobić z mięsa z rosołu? W taki sposób przestaniesz marnować jedzenie i zaoszczędzisz pieniądze

Michał Szpak ponownie debiutuje. Mówi o swoim udziale w "The Voice of Poland"!

Krupnik - najlepsza zupa na problemy żołądkowe

Nie tylko rosół pozytywnie wpływa na nasz organizm, ale także krupnik. To zupa, którą od lat gotują babcie i gdy ją zjedzą, czują się znakomicie. Krupnik rozgrzewa, wzmacnia odporność i jest lekkostrawny. Wiele osób gotuje go będąc na diecie, ponieważ ma mało kalorii. Dzięki warzywom i kaszy, która się w nim znajduje, sprawia że po zjedzeniu jesteśmy syci na długo. Jak zrobić dobry krupnik? Zupę ugotuj na drobiowym bulionie (lub na pozostałościach rosołu) i nie zapomnij o kaszy jęczmiennej, ziemniakach i marchewce. Oto sprawdzony przepis na krupnik:

Składniki:

  • większa ćwiartka kurczaka bądź indyka
  • 2 litry bulionu/wody
  • ziele angielskie
  • marchewka
  • ziemniaki
  • cebula
  • kasza jęczmienna
  • liść laurowy
  • pietruszka
  • seler
  • por
  • posiekany koperek
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • mięso należy opłukać i włożyć do dużego garnka. Zalać bulionem lub zimną wodą i gotować
  • zdjąć powstałe szumowiny
  • dodać obraną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i sól - gotować przez 30 minut
  • dodać dobrze wypłukaną kaszę (można też dosypać łyżkę białego ryżu) - gotować ok. 10 minut
  • dodać obrane i pokrojone w kostkę warzywa (możemy też marchewkę zetrzeć na tarce)
  • doprawić solą, pieprzem, ewentualnie dodać odrobinę kurkumy
  • pod koniec gotowania dodać posiekany koperek.

Mięso na którym gotowaliśmy naszą zupę możemy w niej zostawić i następnie wykorzystać do potrawki. Możemy je także wyjąć, usunąć skórę i kości, pokroić na kawałki i wrzucić z powrotem do naszej zupy. Smacznego!

Sonda
Czy lubisz jeść zupy?