dieta jelitówka

i

Autor: canva

DIETA NA JELITÓWKĘ

Idealna dieta dla osób chorych na jelitówkę. Te potrawy postawią cię na nogi

2024-06-11 10:52

Chyba nikt nie lubi być chory, a tym bardziej mieć dolegliwości żołądkowe. Gdy dopadnie nas słynna jelitówka zwijamy się z bólu brzucha, wymiotujemy i niestety mamy biegunkę. Co jeść podczas takiego stanu? Ważne jest nie tylko uzupełnianie płynów, ale także dieta, która zdegeneruje organizm.

Jak szybko pozbyć się jelitówki? To pytanie zadał sobie chyba każdy, kogo dotknęło to paskudztwo! Grypa żołądkowa, powszechnie znana jako jelitówka, to dolegliwość powszechnie występująca i często bardzo uciążliwa. Objawia się przeważnie biegunką, nudnościami, wymiotami, bólem brzucha i ogólnym osłabieniem. Choć większość przypadków jest łagodna i samoograniczająca się, może być niebezpieczna dla osób starszych, niemowląt oraz osób z osłabionym układem odpornościowym. Kiedy objawy się nasilają - przede wszystkim biegunka i wymioty, może dojść do odwodnienia, dlatego ważne jest odpowiednie nawodnienie i skuteczne lekarstwa, które można kupić bez recepty w aptece jak Nifuroksazyd, Smecta, Laremid, czy też słynny Węgiel leczniczy. Co jeść kiedy mamy jelitówkę? Odpowiednia dieta przy tego typu dolegliwościach jest bardzo ważna!

ZOBACZ TAKŻE: Przyjaciółka poleciła mi herbatę z liści malin. Ten napar naprawdę działa cuda!

Taniec z gwiazdami. Najwięksi przegrani w historii show. Teraz Roksana Węgiel, a wcześniej?

Dieta przy grypie żołądkowej - co jeść?

Co jeść i pić przy jelitówce? Ważna jest woda, elektrolity, gorzka herbata lub słynna coca-cola - jednak warto wybierać wersję bez cukru, by nie nasilić biegunki. Co natomiast jeść podczas choroby? Wiele osób podczas pierwszych godzin jelitówki stosuje tzw. "głodówkę", jednak aby mieć siłę i powoli regenerować organizm najlepiej zastosować dietę lekkostrawną. Oto co można jeść podczas grypy żołądkowej:

  • delikatny rosół z ryżem
  • sucharki
  • biała bułka
  • delikatny krupnik
  • chude mięso jak indyk lu kurczak, najlepiej gotowane lub pieczone
  • gotowane warzywa - marchewka, ziemniaki
  • biszkopty
  • owoce bez skórki - jabłko, banan
  • płatki owsiane
  • kleik ryżowy
  • rzadki kisiel
  • kasza manna na wodzie
  • jajko na miękko

W okresie choroby należy dobrze nawadniać organizm - pić ok. 2,5 l płynów w ciągu dnia, a także także włączyć suplementację probiotykami. Ważne jest również to, by powrót do diety sprzed choroby był stopniowy. 

ZOBACZ TAKŻE: Babciny patent na dolegliwości żołądkowe. Obok tej zupy nie można przejść obojętnie!