Jednym z najbardziej cenionych i uwielbianych dań w Polsce jest rosół. Polska zupa nie dość, że jest aromatyczna, to stała się nieodłączną częścią obiadu - szczególnie tego w niedzielę. W wielu domach właśnie tego gotuje się rosół i podaje się na obiad, jako pierwsze danie. Rosół dla wielu Polaków jest smakiem dzieciństwa i wspomnieniem rodzinnych posiłków przygotowywanych przez babcie czy mamy, w kafelkowej kuchni. To jedno z pierwszych dań, które przychodzi na myśl, gdy wspomina się domowe jedzenie, pełne miłości i troski. Rosół jest także lekarstwem na problemy z żołądkiem lub podaje się go chorym, by dodać energii w trakcie infekcji.
Co zrobić z mięsa z rosołu? Te dania pokocha każdy
Gotując rosół często zastanawiamy się, co z nim potem zrobić. Na bazie bulionu, który nam pozostał, możemy bez problemu ugotować pomidorówkę, ogórkową, krupnik lub inną zupę. Do koloru, do wyboru. Jest jeszcze druga kwestia, a mianowicie jak wykorzystać mięso z rosołu, które w nim się gotowało. Pierwszą myślą jest oczywiście zrobienie z niego drugiego dania. Idealnie sprawdzi się w tym miejscu potrawka z mięsa z rosołu na bazie śmietany. Podana z ziemniakami i mizerią, skradnie serce niejednej osoby! Co jeśli potrawka nam się znudziła? Oto sposoby, jak można wykorzystać gotowane mięso z rosołu:
- pasta do smarowania kanapek z mięsa z rosołu
- nadzienie do pierogów z mięsem
- wytrawne naleśniki z mięsem drobiowym i warzywami
- farsz do pasztecików drożdżowych
- sałatka z ryżem i mięsem drobiowym
- aromatyczny pasztet drobiowy pieczony
- kotlety mielone.