Kochasz Włochy i tamtejszą kuchnię? Jeśli tak, dobrze, że czytasz ten artykuł, ponieważ zabierzemy Cię w przepyszną podróż, ale nie będziesz musiał wychodzić z domu - no chyba, że po składniki na deser do sklepu. Wszyscy dobrze wiemy, że Italia słynie z przepysznej pizzy, lasagni, spaghetti, czy też z panna cotty. Jest jeszcze jeden deser, który umila turystom spacerowanie po pięknych uliczkach Włoch, a mianowicie sorbetto al limone. To sorbet w cytrynie, czyli jeden z najbardziej charakterystycznych i orzeźwiających deserów wywodzących się z kuchni włoskiej. Lekka, owocowa, orzeźwiająca przekąska jest idealnym sposobem na ochłodę w upalne dni, ale również stanowi eleganckie zakończenie posiłku podczas ważnych spotkań rodzinnych. Sorbet można podawać w wydrążonej cytrynie, bądź w pucharkach.
ZOBACZ TAKŻE: Ta niemiecka sałatka skradła serca Polaków. Zrób ją raz, a stanie się twoją ulubioną
Sorbet cytrynowy - przepis prosto z Włoch
Jak zrobić sorbet cytrynowy samemu w domu? Tak naprawdę, to bardzo prosty przepis, który wymaga tylko kilku składników. Idealny sorbet cytrynowy jest słodko-kwaśny, a przy tym orzeźwiający. Taki deser możemy podać w pucharkach, specjalnych wafelkach do lodów lub w wydrążonej cytrynie. Co ciekawe, sorbet w cytrynie popularny jest nie tylko we Włoszech. Deser w takiej postaci zyskał międzynarodową sławę i można znaleźć go w menu wielu restauracji na całym świecie - nawet w Polsce. Jak zrobić sorbet cytrynowy? Poniżej zamieszczamy Wam przepis.
Składniki na sorbet cytrynowy:
- 250 g drobnego cukru
- 500 ml wody
- 250 ml soku z cytryny
- skórka z 1 cytryny
- 1 białko jajka
Przygotowanie sorbetu z cytryny:
- Przygotowanie cytryn: Dokładnie umyj cytryny. Odetnij górną część, tworząc "czapeczki". Za pomocą łyżeczki lub specjalnego narzędzia delikatnie wydrąż miąższ cytryn, starając się nie uszkodzić skórki. Wydrążone cytryny odstaw na bok, a miąższ przetrzyj przez sitko, aby uzyskać sok.
- Przygotowanie syropu: W rondlu połącz wodę z cukrem, skórę z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj syrop przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj do niego sok z cytryny. Kiedy ostygnie oddziel białko od żółtka i dodaj do białka ostudzony sok. Wszystko ubij na pianę.
- Mrożenie: Przelej mieszankę do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co 2-3 godziny wymieszaj sorbet, aby rozbić kryształki lodu, aż sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję. Proces ten powtórz dwa razy
- Serwowanie: Gotowy sorbet przełóż do wydrążonych cytryn i przykryj odciętymi "czapeczkami". Deser najlepiej podawać od razu, ale można go także przechowywać w zamrażarce przez kilka dni. Warto ozdobić go miętą.
Polecany artykuł: