sorbet cytrynowy

i

Autor: pexels

deser w upalny dzień

Domowy sorbet cytrynowy lepszy niż we Włoszech. Ten deser to idealna propozycja na letni dzień

2024-08-01 12:32

Już nie musisz kupować biletów i lecieć do Włoch, żeby zjeść ten pyszny deser. Mowa oczywiście o cytrynowym sorbecie, który jest idealny w gorące dni i smakuje identycznie jak ten z Italii. Jak go zrobić? To banalnie proste - sprawdź przepis i ciesz się letnim deserem w te wakacje.

Kochasz Włochy i tamtejszą kuchnię? Jeśli tak, dobrze, że czytasz ten artykuł, ponieważ zabierzemy Cię w przepyszną podróż, ale nie będziesz musiał wychodzić z domu - no chyba, że po składniki na deser do sklepu. Wszyscy dobrze wiemy, że Italia słynie z przepysznej pizzy, lasagni, spaghetti, czy też z panna cotty. Jest jeszcze jeden deser, który umila turystom spacerowanie po pięknych uliczkach Włoch, a mianowicie sorbetto al limone. To sorbet w cytrynie, czyli jeden z najbardziej charakterystycznych i orzeźwiających deserów wywodzących się z kuchni włoskiej. Lekka, owocowa, orzeźwiająca przekąska jest idealnym sposobem na ochłodę w upalne dni, ale również stanowi eleganckie zakończenie posiłku podczas ważnych spotkań rodzinnych. Sorbet można podawać w wydrążonej cytrynie, bądź w pucharkach.

ZOBACZ TAKŻE: Ta niemiecka sałatka skradła serca Polaków. Zrób ją raz, a stanie się twoją ulubioną

Artur Szydłowski, szef kuchni restauracji Monticello uczy, jak przygotować klasyczny sycylijski deser cannoli.

Sorbet cytrynowy - przepis prosto z Włoch

Jak zrobić sorbet cytrynowy samemu w domu? Tak naprawdę, to bardzo prosty przepis, który wymaga tylko kilku składników. Idealny sorbet cytrynowy jest słodko-kwaśny, a przy tym orzeźwiający. Taki deser możemy podać w pucharkach, specjalnych wafelkach do lodów lub w wydrążonej cytrynie. Co ciekawe, sorbet w cytrynie popularny jest nie tylko we Włoszech. Deser w takiej postaci zyskał międzynarodową sławę i można znaleźć go w menu wielu restauracji na całym świecie - nawet w Polsce. Jak zrobić sorbet cytrynowy? Poniżej zamieszczamy Wam przepis.

Składniki na sorbet cytrynowy:

  • 250 g drobnego cukru
  • 500 ml wody
  • 250 ml soku z cytryny
  • skórka z 1 cytryny
  • 1 białko jajka

Przygotowanie sorbetu z cytryny:

  • Przygotowanie cytryn: Dokładnie umyj cytryny. Odetnij górną część, tworząc "czapeczki". Za pomocą łyżeczki lub specjalnego narzędzia delikatnie wydrąż miąższ cytryn, starając się nie uszkodzić skórki. Wydrążone cytryny odstaw na bok, a miąższ przetrzyj przez sitko, aby uzyskać sok.
  • Przygotowanie syropu: W rondlu połącz wodę z cukrem, skórę z cytryny i podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj syrop przez kilka minut, aż lekko zgęstnieje. Następnie dodaj do niego sok z cytryny. Kiedy ostygnie oddziel białko od żółtka i dodaj do białka ostudzony sok. Wszystko ubij na pianę.
  • Mrożenie: Przelej mieszankę do płaskiego pojemnika i wstaw do zamrażarki. Co 2-3 godziny wymieszaj sorbet, aby rozbić kryształki lodu, aż sorbet osiągnie odpowiednią konsystencję. Proces ten powtórz dwa razy
  • Serwowanie: Gotowy sorbet przełóż do wydrążonych cytryn i przykryj odciętymi "czapeczkami". Deser najlepiej podawać od razu, ale można go także przechowywać w zamrażarce przez kilka dni. Warto ozdobić go miętą.

Rozpoznasz te ciasta? Quiz dla smakoszy

Pytanie 1 z 11
Jakie ciasto widzisz na zdjęciu?
ciasto, tiramisu