Jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromny wpływ na prawidłową pracę organizmu. Spożywając je każdego dnia, wspieramy funkcjonowanie układu nerwowego, sercowo-naczyniowego oraz hormonalnego. Co więcej, dieta bogata w zdrowe tłuszcze ma także ogromny wpływ na samopoczucie emocjonalne i równowagę psychiczną. Chcesz wprowadzić je do swojego menu? Te produkty to prawdziwa bomba cennych kwasów tłuszczowych.
Zdrowe tłuszcze - czyli jakie?
Pod hasłem "zdrowe tłuszcze" kryją się jedno i wielonasycone kwasy tłuszczowe. Te pierwsze znajdziemy głównie w tłuszczach roślinnych: oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, a także w migdałach, orzechach laskowych i w awokado. Ich rola w diecie jest nieoceniona - zwłaszcza w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego. Jednonasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnieść poziom dobrego cholesterolu (HDL), a tym samym korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - W tym kwasy omega-3 i omega-6 - występują przede wszystkim w tłustych rybach morskich, algach, a także w siemieniu lnianym, nasionach chia i orzechach. Dużą zawartość kwasów omega-6 znajdziemy także w olejach roślinnych.
Gdzie szukać zdrowych tłuszczów?
Chcesz wzbogacić swoją dietę o cenne kwasy tłuszczowe? W tych produktach jest ich najwięcej.
Olej rzepakowy – to nie tylko zdrowy tłuszcz, ale także uniwersalny produkt do gotowania, pieczenia i smażenia. Dostarcza organizmowi cennych, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i kwasów omega.
Oliwa z oliwek – to podstawa diety śródziemnomorskiej, uważanej za jedną z najzdrowszych na świecie. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe i antyoksydanty. Możesz dodawać ją do sałatek i wzbogacać nią smak gotowych dań.
Awokado – nie bez powodu awokado zaliczane jest do produktów z grupy tzw. superfoods, czyli najzdrowszych pokarmów. W jego miąższu znajdziesz nie tylko duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także błonnika i witamin.
Orzechy i nasiona – to prawdziwe bogactwo zdrowych tłuszczy, błonnika i białka.
Ryby morskie – prawdziwa bomba kwasów omaga-3. Najwięcej ma ich łosoś, makrela i tuńczyk.
Masło - wbrew pozorom, masło to także cenny i zdrowy składnik zróżnicowanej diety. Ten tłuszcz mleczny zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy A, D, E i K, a także magnez i wapń. Niestety, dostarcza także nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wzrostu złego cholesterolu we krwi. Właśnie z tego względu należy spożywać je z umiarem.