Mało kto wie, że winogrona to jedne z najstarszych uprawianych owoców. Wywodzą się z rejonów dzisiejszej Gruzji, jednak obecnie możemy je spotkać na całym świecie - także w Polsce. Na naszych rodzimych ziemiach krzewy winorośli pojawiły się już w XIII wieku, głównie w ogrodach przyklasztornych.
Niegasnąca popularność winogron wynika z ich wybornego smaku, cennych właściwości odżywczych i szerokiego zastosowania w kuchni oraz przemyśle spożywczym. Występują w różnych kolorach i odmianach - od jasnozielonych, lekko kwaskowatych, przez różowe i czerwone, aż po ciemne. W sprzedaży coraz częściej pojawiają się winogrona bezpestkowe, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród osób, które lubią spożywać te owoce na surowo.
Winogrona mają wiele zastosowań. Można potraktować je jako zdrową i smaczną przekąskę, dodatek do posiłków, a także przygotować z nich przetwory - wino, sok lub dżem. Popularne rodzynki to nic innego jak winogrona w suszonej postaci - bardzo zdrowe i smaczne, traktowane jako dodatek do musli, wypieków czy sposób na słodką zachciankę.
Bomba witamin i antyoksydantów
Winogrona są skarbnicą cennych składników odżywczych. Pod ich skórką znajdziemy m.in.: witaminy A, C, K oraz z grupy B. Owoce te dostarczają także minerałów, jak np.: żelazo, miedź, potas i mangan. Każdy z tych pierwiastków uczestniczy w kluczowych procesach wewnątrzustrojowych, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu elektrolitów, wspiera układ nerwowy i uczestniczy w produkcji czerwonych krwinek.
To jednak nie koniec zalet, jakie możemy przypisać winogronom. Owoce te słyną także z imponującej zawartości antyoksydantów (zwanych także przeciwutleniaczami) - przede wszystkim flawonoidów oraz kwasów fenolowych. Każda z tych substancji wspiera organizm w walce z wolnymi rodnikami, chroni komórki przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, a także opóźnia procesy starzenia. Antyoksydanty są nieocenione w profilaktyce nowotworowej. Ponadto, przeciwutleniacze wspierają wzrok o działają przeciwzapalnie.
Źródło energii, eliksir młodości i remedium na choroby serca
Ze względu na wszechstronne właściwości, winogrona polecane są osobom w każdym wieku, jednak przede wszystkim powinny po nie sięgać osoby z podwyższonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. To także naturalne źródło młodości i pięknej skóry - osoby, którym zależy na młodzieńczym wyglądzie, na pewno docenią działanie tych owoców.
Winogrona to doskonała przekąska dla sportowców i osób aktywnych fizycznie. Dostarczają energii oraz cennych elektrolitów, a tym samym uzupełniają braki pokarmowe i dodają siły po intensywnym treningu.
Nie oznacza to, że winogrona można jeść w każdych ilościach. Ze względu na dużą zawartość cukru chorzy na cukrzycę i osoby dbające o linię powinny sięgać po nie z umiarem.