Kasza to samo zdrowie. Czy znasz wszystkie jej gatunki?

i

Autor: Pexels

ZDROWA DIETA

Kasza to samo zdrowie. Czy znasz wszystkie jej gatunki?

2024-07-18 15:45

Kasze to nieoceniony element zdrowej diety. Duży wybór gatunków kasz wyklucza monotonię i daje duże pole do popisu w kuchni. Mogą stanowić podstawę dań śniadaniowych, obiadów, deserów i kolacji. Kasza gryczana, jęczmienna, jaglana czy pęczak to pyszna porcja witamin i cennych pierwiastków. Przedstawiamy najpopularniejsze gatunki kasz oraz ich cenne właściwości.

Kasza jaglana z warzywami

W zdrowym, zbilansowanym jadłospisie nie może zabraknąć kasz. To doskonałe źródło błonnika, witamin i mikroelementów. Porcja kaszy zawiera niezbędne składniki odżywcze, węglowodany złożone i sporo błonnika, dzięki czemu po jej zjedzeniu czujemy się syci przez długi czas. To świetny produkt dla osób aktywnych fizycznie i dbających o linię, bo każdy z gatunków kaszy dostarcza energii, a także dba o prawidłową pracę jelit i przyspiesza przemianę materii. Jaki rodzaj kaszy wybrać i co kryje się w ich ziarnach? Poznaj właściwości najbardziej znanych gatunków. Z pewnością znajdziesz swój ulubiony.

Kasza jęczmienna

Możemy ją też spotkać jako kaszę pęczak. To częsty element tradycyjnej polskiej kuchni. Wyróżnia ją delikatny smak, dzięki któremu świetnie sprawdza się jako składnik wielu potraw. wieloma potrawami. Dietetycy cenią pęczak za jego właściwości odżywcze. Zawiera solidną dawkę błonnika, magnez, potas i fosfor. Dodatkowo dostarcza też beta-glukanu, który skutecznie obniża cholesterol.

Kasza jaglana

Kasza jaglana wytwarzana jest z prosa i jest produktem naturalnie bezglutenowym. Znajdziemy w niej potas, magnez, fosfor, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Lekkostrawne ziarenka jagły to świetny posiłek dla małych dzieci, seniorów i osób z nadwrażliwością przewodu pokarmowego. Proso często możemy spotkać w daniach kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. To doskonały składnik placuszków, kotletów, past do smarowania chleba, a także budyniów i deserów. Poranna jaglanka będzie świetną alternatywą dla owsianki i zapewni energię na cały dzień.

Kasza gryczana

To bez wątpienia jedna z najzdrowszych odmian kaszy. W jej brązowych ziarnach znajdziemy takie pierwiastki, jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk, a także witaminy z grupy B, witaminę K i witaminę E. Gryka - podobnie, jak ziarno prosa - nie zawiera glutenu, dzięki czemu może stanowić element diety osób chorych na celiakię. Duża zawartość błonnika sprawia, że będziemy syci jeszcze długo po posiłku.

Kasza gryczana wyróżnia się brązowym kolorem (w wersji jasnej, niepalonej jej ziarenka są białe). Ma głęboki, lekko orzechowy smak. Świetnie sprawdza się jako baza do pysznego kaszotto, składnik pierogów, gołąbków, placków, a także deserów.