ZDROWIE

Brzoskwinie to źródło witamin i pysznego smaku. Zobacz, co kryje się pod ich skórką

2024-05-31 12:23

Trudno wyobrazić sobie lato bez słodkich, soczystych brzoskwiń. Te pyszne owoce to świetna i zdrowa przekąska, a także doskonały dodatek do jogurtu, deserów i napojów. Zarówno świeże owoce, jak i przetwory to skarbnica witamin i minerałów. Właściwości brzoskwini na pewno cię zaskoczą.

Brzoskwinie – owoce pełne słońca

Smakują wyśmienicie zarówno w deserach, wypiekach czy lemoniadzie, jak i jedzone solo. Ich smak przywodzi na myśl słoneczne lato i nieodłącznie kojarzy się z wakacjami. Słodki smak brzoskwiń to coś, czemu trudno się oprzeć, dlatego zazwyczaj w sezonie zajadamy się nimi z apetytem. I dobrze, bo to jeden z najzdrowszych owoców. Wyjaśniamy, dlaczego.

Skarbnica witamin i minerałów

Mało kto zdaje sobie sprawę, że brzoskwinie to istna bomba witaminy C i beta-karotenu. Ponadto, w ich słodkim miąższu znajdziemy też witaminy z grupy B, witaminę E, a także pierwiastki: magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń i selen. Regularne jedzenie brzoskwiń chroni przed anemią, ponieważ owoc sprzyja produkcji czerwonych krwinek. Z tego względu brzoskwinie są polecane osobom na diecie wegetariańskiej. Składniki zawarte w tych owocach wspierają też pracę pęcherza i nerek, a także oczyszczają układ moczowy ze szkodliwych toksyn.

Eliksir piękna

Jedzenie brzoskwiń korzystnie wpływa na stan cery i opóźnia procesy starzenia komórek. Jak to możliwe? W miąższu tych owoców znajduje się wiele przeciwutleniaczy, które chronią skórę przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń i wolnych rodników. Brzoskwinie mają też działanie odświeżające, tonizujące i przeciwzapalne, a zawarty w nich beta-karoten poprawia koloryt skóry.

Idealne dla cukrzyków i osób dbających o linię

Choć brzoskwinie mają bardzo słodki smak, to zawierają niewiele cukru, dzięki czemu mogą po nie sięgać osoby chore na cukrzycę. Co ciekawe, w 100 g brzoskwiń jest tylko 40 kcal, co czyni te owoce idealną przekąską dla osób na diecie. Utrzymaniu szczupłej sylwetki sprzyja też duża zawartość błonnika w brzoskwiniach. Po ich zjedzeniu poczujesz sytość i zapomnisz o kuszących, niezdrowych słodyczach.

Polecane w diecie kobiet w ciąży i przy menopauzie

Przyszłe mamy powinny jeść dużo brzoskwiń, bo są one doskonałym źródłem potasu i kwasu foliowego. Składniki te dbają o prawidłowy rozwój płodu, a także poprawiają samopoczucie ciężarnej kobiety - usuwają oznaki zmęczenia i zapobiegają skurczom, mdłościom i zawrotom głowy.  Z kolei zawarta w brzoskwiniach niacyna stymuluje produkcję estrogenu, co w późniejszych latach łagodzi objawy menopauzy.