Wielkanocne śniadanie to jedna z tradycji wiosennych świąt. O której zasiąść do wielkanocnego śniadania? Co powinno znaleźć się na stole w Wielkanoc? W przypadku zimowych świąt Bożego Narodzenia, wszyscy wypatrują pierwszej gwiazdki na niebie, by zasiąść przy wigilijnym stole. Z Wielkanocą jest inaczej, ponieważ tutaj świętowanie z rodziną przy wspólnym stole, rozpoczyna się od samego rana. Podczas wiosennych świąt na stole znajdują się całkiem inne potrawy, niż w grudniu. Zdecydowanie rządzą jajka, kiełbasa, a także żurek lub jak kto woli - barszcz biały. Zgodnie z tradycją w niedzielę wielkanocną, wierni idą do kościoła na poranną mszę rezurekcyjną i celebrują w radosny sposób Zmartwychwstanie Chrystusa. O której w takim razie zjeść śniadanie w Wielkanoc? To warto wiedzieć!
ZOBACZ TAKŻE: Zwyczaje wielkanocne w Polsce dawniej i dziś. Te tradycje trzeba znać!
Śniadanie wielkanocne - DATA, GODZINA
Kiedy i o której godzinie powinno jeść się śniadanie wielkanocne? Niby rzecz oczywista, a jednak niektórzy cały czas nad tym rozmyślają. Śniadanie wielkanocne spożywa się w niedzielę 9 kwietnia. Jak sama nazwa mówi - śniadanie je się rano. Co ciekawe, nie ma określonej reguły o której godzinie trzeba zjeść śniadanie wielkanocne, ale wiele osób zasiada do stołu tuż po przyjściu z porannej mszy świętej.
ZOBACZ TAKŻE: Rezurekcja co to za msza? Ile trwa i o której się rozpoczyna?
Co można jeść w Wielkanoc?
Co jeść na śniadanie wielkanocne? Jak powinien wyglądać tego poranka stół? W niedzielę wielkanocną spożywa się poświęcona jajka, wędlinę, chleb. Wielu Polaków serwuje na śniadanie wielkanocne żurek z jajkami lub zupę chrzanową. Jeszcze inni jedzą sałatkę wielowarzywną, faszerowane jajka lub tradycyjne kanapki z wędliną i jajkiem.
Polecany artykuł: